Marian Géci (38) ve středu u soudu vehementně tvrdil, že ho k činu přinutil syn jeho družky Roman M., který prý chtěl peníze na marihuanu. „Řekl mi: Přepadni prvního člověka, kterého potkáš," tvrdil obžalovaný. Jenže na podzim při výsleších na policii nic takového neuvedl.

Podle státní zástupkyně Lenky Faltusové Géci loni v září vyrazil večer na kole a s nožem v ruce na cyklostezku, a když před sebou uviděl kráčet osamocenou mladou ženu, bodl ji do zad. Oloupit už ji nestačil, neboť se k místu přiblížil jiný cyklista. Žena utrpěla vážné zranění, protože nůž jí pronikl až do plic. O týden později chtěl Géci čin zopakovat, ale zadržela ho policie, která po něm pátrala. „Přijížděl ke mně a z dálky na mě pokřikoval: Už ho máte?" řekl soudu policista.

Obětí přibývalo
Vzápětí po Géciho činu se v Trutnově rozšířily fámy o dalších útocích nožem. Policie posílila hlídky a začala vyšetřovat hned tři další případy pobodání, pořezání a zbití. Brzy však vyšlo najevo, že jeden z údajně napadených mužů se bodl do břicha sám z rodinných důvodů a další dva případy si „oběti" prostě vymyslely.

Géci trpí mírnou mentální retardací a je ve veřejném opatrovnictví. Jeho kurátorka vypověděla, že v poslední době se jeho agresivita zvyšovala. Zapálil kontejner, ohlásil uložení bomby v obchodě a dokonce založil požár drážního domku. „Měl rád, když byl středem pozornosti," podotkla žena.

Géci dostal už několik podmíněných trestů. Soudní znalkyně psychiatrička o něm tehdy uvedla, že svému okolí není nebezpečný. Znalkyně Michaela Málková, která Géciho hodnotila tentokrát, však prohlásila, že nebezpečný je. „On velice dobře ví, co se smí a co ne," upozornila lékařka a navrhla pro něj ochrannou detenci.

Návrh podpořila i psycholožka Lenka Čermáková. „Je zákeřný a nevyzpytatelný, příště může napadnout malé dítě," varovala. Podle ní bude v detenci „pod léčebným dohledem a vystaven terapeutickému působení".