„Muž pod smyšlenou legendou o dědictví po babičce od poškozeného během osmi měsíců vylákal desítky tisíc korun," řekla hradecká policejní mluvčí Anna Pešavová.

Dodala, že podezřelý muž od loňského července do letošního  března tvrdil, že potřebuje půjčit peníze na podnikání. „Přitom poškozenému muži namluvil, že mu do letošního března peníze vrátí z dědictví po své babičce z Litoměřic," uvedla Pešavová s tím, že vypůjčené částky se pohybovaly  v rozmezí od jednoho tisíce do čtyř tisíc korun. K jednotlivým předáním peněz mělo docházet na různých místech v Chlumci nad Cidlinou.

Podle Pešavové podezřelý muž  od počátku svého jednání věděl, že žádné dědické řízení s jeho účastí neprobíhalo a že peníze nebude moci v uvedených termínech vrátit. Dluh také do současné doby poškozenému neuhradil.

„V roce 2009 sice u soudu dědické řízení po babičce probíhalo, ale podezřelý muž nebyl účastníkem ani dědicem," konstatovala mluvčí Pešavová. Dodala, že v říjnu policie muži, který se k činu přiznal, sdělila podezření ze spáchání přečinu podvodu s až dvouletou sazbou.