Respektive jen dva jeho, dnes již bývalí pracovníci, které nyní prošetřuje protikorupční policie.

„Dej peníze a můžeš jet“

Policie v těchto dnech zahájila trestní stíhání dvou bývalých celníků, kteří působili na Celním ředitelství v Hradci Králové.

Oba muži podle policie v jednom případě přijali úplatek, ve druhém si o peníze sami řekli.

„V případě prokázání viny jim hrozí až osm let vězení,“ řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Podle policie oba obvinění muži na jaře 2010 řešili přestupek polského řidiče nákladního automobilu, který nedodržel povinnou přestávku v jízdě.

„Řidiči hrozilo uložení pokuty tři tisíce korun, sám nabídl celníkům úplatek 50 eur. Obvinění muži peníze přijali a přestupek dále neřešili,“ uvedl Ibehej.

O několik měsíců později si oba muži řekli polskému řidiči nákladního vozu, který za obdobný přestupek odmítal uhradit uloženou kauci, o úplatek zhruba dvanáct a půl tisíce korun s tím, že přestupek nebudou dále řešit.

„Oba bývalí celníci jsou stíháni pro trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby a trestný čin přijetí úplatku,“ řekl mluvčí.

Na případu s protikorupční policií spolupracovala celní správa, která k prověřování dala podnět. „Vyšetřování případu prodloužila skutečnost, že oba řidiči jsou státními občany Polské republiky, kdy jejich výslechy musely být provedeny cestou takzvané právní pomoci.“