Hepatitida A
Virus, který žloutenku způsobuje, se vylučuje stolicí. Aby se další člověk nakazil, musí se mu virus dostat do zažívacího ústrojí. Proto je z hlediska prevence dalšího šíření viru důležitá důsledná hygiena, tedy mytí rukou po použití WC, před jídlem a před manipulací s potravinami. Existuje i možnost očkování.
Mezi příznaky onemocnění patří zvýšená teplota, bolesti hlavy, svalů, únava, nechutenství, nevolnost, zvracení, průjem, jindy naopak zácpa, tlak v pravém podžebří, celkové zhoršení zdravotního stavu, žlutá barva bělma, kůže, světlá stolice, tmavá moč, svědění kůže. Nákaza však může proběhnout i téměř bezpříznakově nebo jen s lehkými projevy. I v tomto případě může dojít k nákaze dalších osob. Inkubační doba může být až 50 dnů.

„Na tomto táboře působila dospělá osoba, která těsně po ukončení tábora onemocněla virovou hepatitidou typu A. Tento člověk se velice pravděpodobně nakazil v Jihomoravském kraji, kde má trvalé bydliště a ve kterém v současné době probíhá epidemie VHA," sdělila mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí.

Dvě stě ohrožených

V táboře pobývalo 29 dětí převážně z Jičínska a nemocná žena údajně pracovala v táborové kuchyni. První zdravotní potíže se u ní projevily ihned po návratu. Podle hygieniků však virus hepatitidy A nakažený vylučuje stolicí již zhruba dva týdny před projevy onemocnění.

Všech sedm nemocných mladých lidí patří k účastníkům tábora. „Možnost, že někdo z osob, které byly na táboře, onemocní, bude existovat až do konce září," upozornila Veronika Krejčí.

Na táboře se kromě účastníků vystřídalo v rámci návštěv a krátkodobých pobytů dalších zhruba padesát osob. Počet lidí, kteří se mohli na táboře nakazit, se tak zvýšil na 83. S dalšími lidmi se ovšem stýkali nemocné děti a studenti, takže  takzvaných kontaktních osob jsou už více než dvě stovky.

„Všechny tyto osoby byly Krajskou hygienickou stanicí Královéhradeckého kraje informovány o situaci, poučeny a byl jim nařízen na dobu padesáti dnů od posledního možného kontaktu s nemocnou osobou takzvaný lékařský dohled," uvedla mluvčí.

Nerespektují nařízení

Tito lidé se navíc nesmějí účastnit hromadných akcí, neměli by tedy například chodit do kina, na koncerty, do zájmových kroužků či na koupaliště. Také by se měli vyhnout fyzické námaze a pečlivě dodržovat osobní hygienu.

„Bohužel zjišťujeme, že některé osoby, které mají nařízena omezení v rámci lékařského dohledu, se podle nich neřídí, čímž pochopitelně zcela zbytečně zvyšují riziko přenosu nákazy mimo okruh účastníků tábora," sdělila Veronika Krejčí.

Dvě nemocné děti jsou z Masarykovy základní školy ve Staré Pace. „Spolužáci nemocných dětí chodí zvlášť na obědy, mají oddělenou družinu a záchody," řekl Deníku ředitel školy Pavel Antoš.

Problémy v Brně

Se žloutenkou má v současné době největší problémy Jihomoravský kraj, odkud pochází táborová kuchařka. Počet nakažených je kolem 260 lidí, což je oproti předchozím letům  desetinásobek.

Nejvíce žloutenka zasáhla Brno, nejčastěji ji mají lidé ve věku 20 až 44 let. Každý týden přibývá zhruba 20 nových případů.