Zahájení sezóny místních slatinných lázní je oblíbená květnová událost. Sobotní akce nabídla návštěvníkům nový koncept. Moderní, ambiciózní a pompézní.

„Chceme ukázat, že to v Lázních Bělohrad žije," říká marketingový ředitel Petr Knápek. Že pořadatelům záměr vyšel, bylo od pohledu zřejmé. Už v odpoledních hodinách se podařilo překonat loňskou účast, kdy se v areále minigolfu u hotelu Anna Marie sešlo dva a půl tisíce lidí.

Počasí přálo, do malebného městečka se sjeli lidé ze širokého okolí a nechyběli ani lázeňští hosté.

„Lázně Bělohrad jsou lázně s více jak stotřicetiletou tradicí a hlavní léčebnou indikací je onemocnění pohybového aparátu. Celková obsazenost lázní je okolo osmdesáti pěti procent. Víkendové pobyty je možné využít pouze ve Spa resortu Tree of Life, který patří mezi nejmodernější zařízení české lázeňské turistiky," informuje předsedkyně dozorčí rady Jitka Ferbrová.

„Z celkového počtu 42 600 hostů za poslední dva roky tvoří devadesát dva procent česká klientela, zbylých osm procent jsou hosté ze zahraničí z více jak padesáti různých států. Nejvýznamněji je zastoupeno Německo a arabské země. Ale prioritou je pro nás domácí klientela, kde počet samoplátců rok od roku roste," komentuje zájem ze zahraničí Jitka Ferbrová.

„Akce je poprvé v takovém rozsahu, máme tu padesát stánků," přibližuje aktuální ročník Knápek a dodává, že hosté z Německa se těšili především na české pivo. Děti, které se zde také léčí, čekalo překvapení. „Musí být v osmnáct hodin na pokojích. Proto jim Pavel Callta zahraje ještě večer přímo v léčebně," popisuje Knápek.

I když místní lázně patří mezi nejvyhledávanější v České republice, vedení neusíná na růžích a plánuje další novinky. „Tento rok jsme zahájili modernizaci celého areálu dětské léčebny. Během dvou let plánujeme i vybudování nového rehabilitačního pavilónu, který bude přímo napojen na hlavní budovu dětské léčebny," přibližuje plány Jitka Ferbrová.

„Slatina je nosným prvkem celé bělohradské léčby. Proto jsme se rozhodli tento rok zmodernizovat celý blok, kde se podávají slatinné procedury. Naši klienti se tak mohou těšit na nový a moderní prostor, který jim bude k dispozici od ledna 2018," dodává Jitka Ferbrová.

„Jsem tu tři týdny, moc se mi tu líbí procházky po okolí. Akorát se mi zdá, že před lety bylo zahájení sezóny slavnostnější, dokonce přijela kněžna v kočáře. Teď je to takový jarmark," dělí se o svoje dojmy paní Mirka z Turnova, která se ve slatinných lázních zotavuje po operaci kyčlí. „Moc se nám v Bělohradě líbí. V rezortu jsme již dva týdny a určitě se ještě vrátíme," svěřuje se manželský pár ze Saudské Arábie, kteří se také zúčastnili společenské události. Jediné, co je uvedlo do rozpaků, byla přítomnost psů v areálu.

Rozmanitý program přilákal všechny věkové kategorie. Na hlavním pódiu vystoupili známí interpreti současné české popové scény.

Sezóna byla zahájena v duchu společenského setkání. To bylo obohaceno o gastronomické a regionální speciality a pečlivě zvolený program podtrhnul příjemnou atmosféru celého dne.

Lázně na Náchodsku

Lázně ve Velichovkách, které mají více než stoletou historii a specializují se na léčbu pacientů s onemocněním pohybového aparátu, už o sobě letos nechaly slyšet. V den osvobození od fašismu, 8. května, si lázně připomněly druhé výročí svého znovuotevření po zásadních opravách. Při té příležitosti se konala i tradiční akce "Mise Velichovky". V běloveských lázních v Náchodě si na zahájení sezony ještě chvíli počkají. Vzhledem k tomu, že soukromý majitel nechal původní lázně zchátrat a už léta jsou mimo provoz, město se rozhodlo vybudovat nedaleko nich nové. V současné době se z téměř sta metrů pod zemí čerpá minerální voda, která by už v příštím roce mohla osvěžit návštěvníky takzvaných Malých lázní. Ty vybudují z původní vily Komenský, která už kdysi sloužila k lázeňským účelům. Nyní projde kompletní rekonstrukcí. „V přízemí vznikne kavárna či občerstvení pro návštěvníky Malých lázní, v patře bude expozice věnovaná lázeňství. V okolí vyroste kolonáda se zastřešeným pítkem s minerální vodou, osvěžení a příjemné zpestření přinesou vodní prvky," líčí místostarosta Náchoda Jan Čtvrtečka. Se stavbou se plánuje začít ještě letos.

Budoucí Malé lázně by měly být místem konání kulturních akcí a střediskem lázeňství. „Rádi bychom zavedli i novou tradici, při které by se každoročně zahajovala lázeňská sezona," těší se místostarosta.