I když léto ještě čeká kalendářně na své probuzení, na lomnickém zámku ožilo už v sobotu projektem Léto na zámku 2017.

Na nádvoří původně renesančního valdštejnského sídla se prolínala hudba s tancem, zpěvem, rukodělnými dílnami i spoustou soutěží a malým jarmarkem.

Pomyslný parket pak patřil především dětem ze Střediska volného času.

Uvnitř zámku mohli návštěvníci zavítat do jedné z nejzajímavějších expozic autíček, s kterou přijel do Lomnice Václav Blažek. „Jde o věci, které jsem měl kvůli nedostatku prostoru uložené na půdě, a tak jsem rád, že jde zde mohou vystavit a provětrat," směje se nadšený fanda hraček.

Autíčka sbírá od svých sedmi let a ve sbírce jich má osm tisíc. Jde o historické modely, které musí být staré nejméně třicet let. První angličáky dostal od táty.

„Jsou tu věci, které obchody ani neprocházely, objevil jsem je až po revoluci," zastavuje se u jednotlivých exemplářů. Nejcennějším exponátem je pro Blažka mechanická mašinka na klíček ze začátku dvacátých let minulého století.

V Lomnici představuje jen část jedné z největších sbírek v Evropě, na které se sešly modely osobních automobilů od Matchboxu a Buraga, kamionů, motorek, vojenské techniky, autobusů i parních lokomobil, od Fiatů, Volkswagenů a Lancií přes Alfu Romeo až po delikatesy typu Masserati či Lamborghini.

Velkou část autíček sběratel vystavuje v čáslavském zemědělském muzeu, jinak pět tisíc jich mohou zájemci zhlédnout na stálé expozici v Rokytně, kde žije.

Animace

Devatenáctiletý Sebastian Dohnal dokázal rozpohybovat figurky Lego a s postavičkami natočit film. „Už mě nebavilo si s nimi jen hrát, mám rád filmy a efekty, a tak jsem si na počítači všechno vyzkoušel a doslova jsem tomu propadl," přiznává Sebastian, autor seriálu Xena, který přináší epizody podle komixu včetně mluvného slova a hudby. Sebastianovy snímky najdete na facebooku a nebo na kanálu YouTube. „Jeden krok figurky představuje šest snímků," snaží se nám popsat náročné rozpohybování svých hrdinů student strojírenské průmyslovky, který by chtěl uspět na pražské FAMU.

Série letní nabídky

„Léto na zámku chceme posunout dál," slibuje ředitel KIS Josef Svoboda. „Půjde o kombinaci mnoha žánrů, začínáme zámeckou sobotou a zároveň otevíráme výstavu autíček. Máme připraveno řadu dílniček, workshopů, divadelní a loutková představení, koncerty, vystoupení pro seniory i s dílničkami. Nemohu opomenout hojně navštěvovanou zámeckou kavárničku i tematické kulturní aktivity jako vystoupení místních umělců. Je toho hodně, co nás na tři měsíce čeká," říká Svoboda o akci, které se vloni zúčastnilo osm tisíc lidí.

I letos se zde chtějí zaměřit na rodiny s dětmi a seniory s dětmi. Josef Svoboda by také rád pozval návštěvníky do letního kina, na promenádní koncerty, divadelní představení i na doprovodné výstavy. Venku na nádvoří přibudou přes léto kočárky, traktůrky, autíčka, vše bude k dispozici v rámci provozu kavárničky, která bude fungovat každý den od deseti do 17 hodin. A když se neukáže sluníčko, na kávu můžete zajít do interiéru zámku.