Začátek prázdnin neznamená pouze konec školního dobrodružství, ale také start série novinek, které ovlivní život v našem kraji.

Týkat se budou jak domácností, tak silničního provozu a turistických atrakcí. Rodiny s dětmi nedočkavě vyhlížejí nedělní otevření Stezky korunami stromů Krkonoše, vyšperkované vyhlídkovou věží, padesátimetrovým suchým tobogánem a podzemní jeskyní u kořenů stromů. Za projektem v hodnotě 170 milionů korun stojí stejná firma jako za první takovou českou stezkou na Lipně. Pokud bude její úspěch podobný jako na jihu Čech, mají se Krkonoše nač těšit.

Sníh v červenci

Na horách se rozjedou i další novinky. Černá hora se stane od příští středy místem, kde si můžete v létě postavit sněhuláka nebo si zabobovat. V těsné blízkosti horní stanice kabinkové lanovky Černohorský Express vzniká Výstava zimní techniky, jejíž součástí bude hromada technického sněhu, na kterém se mohou děti vyřádit. Zblízka si lidé mohou prohlédnout nejmodernější rolby s navijákem a sněžná děla, která se během zimy starají o vysněžení a úpravu sjezdovek ve SkiResortu Černá hora – Pec. O pár metrů dále, přímo na zadní budově lanovky na Černé hoře, bude dnes poprvé otevřena šestimetrová lezecká stěna.

Ve Špindlerově Mlýně postaví během prázdnin trampolínové centrum, už teď můžou návštěvníci brázdit Labskou přehradu na loďkách či paddleboardovém surfu.

Bez teplé vody

Naproti tomu řadu krajských domácností čekají méně příjemné záležitosti.

Zatímco některé děti se po vysvědčení těší na cesty za teplem a koupáním, část Hradce Králové si bude muset o teplé vodě nechat jen zdát. Sedm stovek domácností totiž od 10. do 24. července od teplé vody odstřihne nucená oprava horkovodu v centru města. „Budeme opravovat tři sta metrů potrubí horkovodu. Tato rekonstrukce je dlouhodobě plánována," uvedl mluvčí opatovické elektrárny Martin Sýkora s dodatkem, že původní potrubí z roku 1965 je na hranici své životnosti. „Pokud by se rekonstrukce neudělala, znamenalo by to riziko častých poruch a tím i nedodávky tepla v topné sezóně," dodal Martin Sýkora. Na červencovou odstávku teplé vody se budou muset připravit také obyvatelé v dalších městech. Dalším nepříjemným zásahem se stane množství uzavírek silnic. Během prázdnin čekají řidiče objížďky a omezení dopravy ve všech oblastech kraje. Kde přesně?