Kdo by si ještě před rokem pomyslel, že ceny pohonných hmot  porostou tak  strmě, že  se nám bude tajit dech.  Loni  totiž benzin Natural 95 touto dobou stál kolem třiceti korun a nafta na tom nebyla o nic hůř. Jenže časy se mění a ceny  benzinu se podle místa nákupu pohybují od   pětatřiceti do osmatřiceti korun.

Jsou ovšem profese, kde se na pohonných hmotách prostě ušetřit  nedá.  Patří k nim například vodohospodáři, energetici či záchranáři.

„Ve Zdravotnické  záchranné  službě Královéhradeckého kraje  pravidelně evidujeme a kontrolujeme spotřeba pohonných hmot bez ohledu na jejich cenu.  V žádném případě ale zdravotnická péče nemůže  být omezována cenou pohonných hmot. Naše posádky vyjíždějí k pacientům podle jejich aktuálního zdravotního stavu,“  řekla Anna Krempová, tisková mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje. Jak dodala, zvýšený nárůst cen pohonných hmot registrují již delší dobu. „Tento nárůst bohužel stále není zohledněn v platbách od pojišťoven, které jsou již několik let na stejné úrovni,“ povzdechla si Anna Krempová.  Podle ní záchranáři vlastní zásoby pohonných hmot nemají, proto  se snaží  nakupovat u čerpacích stanic s nejnižší cenou, pokud je to možné.

Na poruchy a  revize musejí vyjíždět také  energetici.  „Spotřebu pochopitelně sledujeme, ale  bez výjezdů se pochopitelně neobejdeme,“ uvedla Šárka Beránková, mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy.  Jak doplnila, snaží  se  tedy uspořit jiným způsobem. Například zítra, ve středu  29. února, dostanou technici z Hradce Králové  elektromobil.  „Je určen  na jízdu po městě a myslím, že budou spokojeni,“  uvedla Šárka Beránková. 

Totéž platí o vodohospodářích.  „Jednoduše  na opravy nemůžeme vyjet třeba na kole,“ říká  nadsázkou  tisková mluvčí Královéhradecké provozní Veronika Bergrová.  „Jako ostatní firmy sledujeme  spotřebu a snažíme se snižovat náklady na všechny energie, jak to jde,“ doplnila Veronika Bergrová.  Podle ní firma v rámci celé republiky uzavírá rámcové smlouvy  s dodavateli pohonných hmot, takže  má  relativně lepší ceny.