Zapojením hasičů, policistů nebo laiků vytváří síť dobrovolníků, kteří jsou schopni na místě mimořádné události zasáhnout díky tomu, že se jako první pohybují v její blízkosti. Rychleji tak mohou pomoci pacientům se zástavou srdce. Do projektu se zapojili také strážníci Městské policie Dvůr Králové, kteří prošli potřebným školením.

„Absolvovali ho všichni strážníci. Jsem rád, že městská policie bude součástí projektu, který pomáhá zachraňovat lidské životy. Někteří strážníci budou jako First respondeři působit i mimo pracovní dobu,“ říká Jan Štípek, zastupitel pověřený řízením městské policie ve Dvoře Králové. V návaznosti na projekt bude městská policie ve Dvoře Králové investovat i do zdravotnické techniky, zásahové vozidlo dovybaví automatizovaným externím defibrilátorem a ručním dýchacím vakem.

„Za vybavení zaplatíme z rozpočtu městské policie okolo 60 tisíc korun. Je to dobrá investice, neboť slouží přímo k záchraně lidských životů,“ dodává Jan Štípek. Ten na účasti v projektu spolupracoval se starostou města Janem Jarolímem. Oba se také odborného školení na First respondery aktivně zúčastnili.