Hotovo bude do konce července. K řadě stavebních úprav, které přinesou novou silnici, most, cyklostezku, zeleň, chodník či náplavku, se připojí ještě jedna zbrusu nová záležitost. Zastupitelstvo města na středečním zasedání schválilo, že nábřeží pojmenuje po slavné spisovatelce a místní čestné občance Marii Kubátové.

Návrh, se kterým přišla městská rada, již odsouhlasili synové autorky krkonošských pohádek. „Motivem bylo oficiálně pojmenovat tento úsek nikoliv jako ulici, dosud Labskou, ale vyloženě jako nábřeží. A najít vhodný název po známé místní osobnosti. Jméno Marie Kubátové, proslulé spisovatelky a čestné občanky města, nám přišlo příhodné. I s ohledem na skutečnost, že paní Kubátová tady žila a lidé ji odsud znali," vysvětlil místostarosta Vrchlabí Michal Vávra.

Úplně změní nábřeží, potrvá to rok
Úplně změní nábřeží, potrvá to rok

Radnice využije současnou rekonstrukci jako vhodný moment k přejmenování Labské ulice na Nábřeží Marie Kubátové. Úředně de facto nastalo středečním rozhodnutím zastupitelstva, oficiálně k němu dojde při slavnostním otevření nábřeží v září. Výhodou rovněž bylo, že v Labské ulici má uvedenou trvalou adresu pouze jeden jediný občan Vrchlabí a nachází se na ní pouze jeden další objekt - kavárna a muzeum U sedmi štítů. „Z tohoto důvodu proto nebude tak náročné administrativně vyřídit přejmenování," uvedl Michal Vávra. Vedle tabulek s označením nábřeží na něm město instaluje rovněž informační tabuli, na které přiblíží osobnost známé spisovatelky.

Zdroj: DENÍK/Jan Braun

Na nábřeží, které je od 15. srpna loňského roku uzavřené pro automobilovou dopravu, se intenzivně pracuje i do večerních hodin. Komplikace stavbařům způsobily množství sněhu a vysoká hladina vody. „V zimě se tři měsíce na nábřeží nemohlo vůbec pracovat," řekl hlavní stavbyvedoucí Jiří Zvoníček z hradecké firmy M-Silnice, která rekonstrukci realizuje. Ve druhé polovině července bude dílo hotové a bezmála roční uzavírka úseku záhy skončí. „Na přelomu června a července budeme pokládat asfalt na silnici," sdělil Zvoníček.

Spisovatelka Marie Kubátová, díky které máme večerníček Krkonošské pohádky.
Odešla pohádková babička z Krkonoš

Zcela novým prvkem na Labi bude náplavka, přístupná veřejnosti. „Už je vybetonovaná, budeme na ni ještě montovat dřevo a dodělávat zábradlí a světla," doplnil hlavní stavbyvedoucí. „Chceme Labe zpřístupnit a zatraktivnit tento prostor, náplavka ve městě nikdy nebyla," připomněl starosta Vrchlabí Jan Sobotka.

Rekonstrukce nábřeží vyjde Vrchlabí na 28 milionů korun. „Od rozsáhlé akce si hodně slibujeme kultivaci prostoru, který se nachází v centru města, a dosud byl nevzhledný, a zlepšení dopravní situace na levobřežní komunikaci," prohlásil starosta.