VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vůně Indie vábila do Potštejna

Potštejn – V zámeckém parku to pořádně vonělo. Sobotní odpoledne se tu totiž neslo ve znamení dobrého jídla a také degustace vín. Konal se tu kulinářsko-vinařský den. Pro návštěvníky byly připraveny soutěže i jarmark. Hodnotila se navíc nechutnější a „nejvymazlenější" marmeláda a nejlepší likér.

5.8.2013
SDÍLEJ:

Kuliláři v PotštejněFoto: Barbora Zemanová

Indická banánová dobrotaPřipravíme si takzvaný panýr 
– mléko, ideálně přímo z kravína, přivedeme k varu a následně ho srazíme pár kapkami citronové šťávy. Poté, co se mléko srazí, odebereme syrovátku a smícháme ji se smetanou. Vznikne směs, kterou prohněteme a přidáme do ní cukr podle libosti. Do zapékací mísy na sebe vrstvíme vzniklý „sýr" a banány. Zakončíme vrstvou syrovátky se smetanou. Dáme zapéct do trouby, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá krusta.

Zdravý přílohový kuskusJeden díl kuskusu  přelijeme dvěma díly vařící vody, necháme přiklopený odstát, zhruba sedm až deset minut, následně přidáme pár kapek sojové omáčky tamari. Na olivovém oleji osmahneme zeleninu – pórek, mrkev, celer a cuketu (či další oblíbené druhy). Nakonec vše smícháme dohromady a podáváme k masu či k jiným pokrmům jako přílohu.

„Vítěze vybírala porota a na prvním místě skončila meruňková marmeláda. Další kategorií byl nejhezčí obal. Jako nejlepší ocenila porota ořechový likér," prozradila Kateřina Skalická ze zámku Potštejn.

Kromě klasických českých pokrmů, zeleniny a pečiva však návštěvníci mohli okusit i chutě exotické.

Připraven pro ně byl stánek s indickými vegetariánskými pokrmy, které připravoval Leoš Skalický.

Chuť dálek lákala

Ochutnávky byly zdarma a byl o ně opravdu velký zájem. V nabídce byla zeleninová směs, rýže, banánová dobrota s netradiční přípravou i luštěninová polévka.

„Žili jsme dlouho v Indii a tímto způsobem se stravujeme. Přebrali jsme do svého života hodně z tamní kultury i náboženství," vysvětlila Kateřina Skalická, proč návštěvníkům nabízeli právě indické speciality.

Na své si však na akci přišli i příznivci bio stravování. Byly pro ně připraveny ochutnávky pokrmů ze zdravých surovin.

Největší zájem byl o kuskus, návštěvníky však zaujaly i sušenky. Na přání jim Mirka Vítová, která jídla připravovala, prozradila recepty.

„Ochutnávky mě zaujaly. Určitě vyzkouším přílohový kuskus – ten mi chutnal nejvíce," prozradila jedna z návštěvnic Pavla Koucká z Hradce Králové.

Na slavnosti jídla a vína přijela podruhé. „Moc se nám tu líbí a organizace je bezvadná," hodnotila.

Lidé mohli kromě rozmanitých jídel ochutnat i desítky druhů vína od nejrůznějších vinařství.

Parkem se kromě vůně linula i hudba – hrála moravská cimbálová muzika o šesti členech .

Na prodej byly různé druhy koření i jarmareční výrobky.

Autor: Barbora Zemanová

5.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

PĚTICE ODVÁŽNÝCH: zleva – David Líbal, Andrea Kulichová, Jakub Píč, Monika Hovádková a Ladislav Líbal. Přihlásili se do adrenalinové televizní soutěže a doufají, že je vyberou.

Pevnost Boyard byla dětským snem. Ten se možná vyplní

Předškoláci, ilustrační foto.

Omluvenky pro předškoláky. Novinka, která přináší papírování a starosti navíc

Koupání u Rozkoše vyřeší biotopem

Královéhradecko, Česká Skalice - Biotopové koupaliště v takové velikosti bude jedním z prvních v celém Královéhradeckém kraji.

Hřiby jako za Mrazíka. Celý region má houbovou sezonu

Královéhradecko - Také východní Čechy žijí houbařením. Z lesů lidé odcházejí s plnými koši.

Evropský šampionát s „dobrušskou“ stopou

Dobruška, Praha - Na pražském Výstavišti se uskutečnilo mistrovství Evropy v Urban golfu.

Špitál v Trutnově projde úpravami

Královéhradecko, Trutnov - Změny v nemocnici kraj rozdělí do tří etap, náklady činí více než 265 milionů korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení