VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vůně Indie vábila do Potštejna

Potštejn – V zámeckém parku to pořádně vonělo. Sobotní odpoledne se tu totiž neslo ve znamení dobrého jídla a také degustace vín. Konal se tu kulinářsko-vinařský den. Pro návštěvníky byly připraveny soutěže i jarmark. Hodnotila se navíc nechutnější a „nejvymazlenější" marmeláda a nejlepší likér.

5.8.2013
SDÍLEJ:

Kuliláři v PotštejněFoto: Barbora Zemanová

Indická banánová dobrotaPřipravíme si takzvaný panýr 
– mléko, ideálně přímo z kravína, přivedeme k varu a následně ho srazíme pár kapkami citronové šťávy. Poté, co se mléko srazí, odebereme syrovátku a smícháme ji se smetanou. Vznikne směs, kterou prohněteme a přidáme do ní cukr podle libosti. Do zapékací mísy na sebe vrstvíme vzniklý „sýr" a banány. Zakončíme vrstvou syrovátky se smetanou. Dáme zapéct do trouby, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá krusta.

Zdravý přílohový kuskusJeden díl kuskusu  přelijeme dvěma díly vařící vody, necháme přiklopený odstát, zhruba sedm až deset minut, následně přidáme pár kapek sojové omáčky tamari. Na olivovém oleji osmahneme zeleninu – pórek, mrkev, celer a cuketu (či další oblíbené druhy). Nakonec vše smícháme dohromady a podáváme k masu či k jiným pokrmům jako přílohu.

„Vítěze vybírala porota a na prvním místě skončila meruňková marmeláda. Další kategorií byl nejhezčí obal. Jako nejlepší ocenila porota ořechový likér," prozradila Kateřina Skalická ze zámku Potštejn.

Kromě klasických českých pokrmů, zeleniny a pečiva však návštěvníci mohli okusit i chutě exotické.

Připraven pro ně byl stánek s indickými vegetariánskými pokrmy, které připravoval Leoš Skalický.

Chuť dálek lákala

Ochutnávky byly zdarma a byl o ně opravdu velký zájem. V nabídce byla zeleninová směs, rýže, banánová dobrota s netradiční přípravou i luštěninová polévka.

„Žili jsme dlouho v Indii a tímto způsobem se stravujeme. Přebrali jsme do svého života hodně z tamní kultury i náboženství," vysvětlila Kateřina Skalická, proč návštěvníkům nabízeli právě indické speciality.

Na své si však na akci přišli i příznivci bio stravování. Byly pro ně připraveny ochutnávky pokrmů ze zdravých surovin.

Největší zájem byl o kuskus, návštěvníky však zaujaly i sušenky. Na přání jim Mirka Vítová, která jídla připravovala, prozradila recepty.

„Ochutnávky mě zaujaly. Určitě vyzkouším přílohový kuskus – ten mi chutnal nejvíce," prozradila jedna z návštěvnic Pavla Koucká z Hradce Králové.

Na slavnosti jídla a vína přijela podruhé. „Moc se nám tu líbí a organizace je bezvadná," hodnotila.

Lidé mohli kromě rozmanitých jídel ochutnat i desítky druhů vína od nejrůznějších vinařství.

Parkem se kromě vůně linula i hudba – hrála moravská cimbálová muzika o šesti členech .

Na prodej byly různé druhy koření i jarmareční výrobky.

Autor: Barbora Zemanová

5.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Anenská pouť v Rokytnici v Orlických horách.

Anenská pouť tentokrát s celotýdenním programem

Simona Stašová křtila v Zoo Dvůr Králové gepardí mláďata
19

Rychlý a Střela. Mladé gepardy pokřtila Stašová

Vrchlabské nábřeží otevřou pro motoristy prvního srpna

Královéhradecko, Vrchlabí - Náplavka je hotová, asfaltová silnice položená, cyklostezka dokončená.

Jednou za rok zběhnu jako zatoulaný pes

Královéhradecko, Nová Paka /ROZHOVOR/ - Rakouský ultracyklistický maraton v délce 1000 kilometrů s převýšením 17 000 metrů je limitován časem 56 hodin. O něm Dal Polman z Nové Paky přemýšlel jako o velké výzvě.

Zloděj vodnice z Pavlátovy louky se našel. Bohužel bez sošky

Královéhradecko, Nové Město nad Metují - Případ ukradené vodnice z Pavlátovy louky v Novém Městě nad Metují má pokračování. Zloděje dřevěné sošky se podařilo vypátrat a ke krádeži se přiznal. Vodnice, po které zbyl na místě jen opuštěný vodník, je však stále nezvěstná. Kde je jí konec?

Kobylka se vydala z pastviny na výlet. Hrozilo, že zamíří na silnici

Královéhradecko, Hustířany - Zmizet z oplocené pastviny se v pátek dopoledne podařilo hnědé kobylce, která se popásala na trávě vedle silnice u Hustířan, které jsou částí obce Velichovky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení