VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vůně Indie vábila do Potštejna

Potštejn – V zámeckém parku to pořádně vonělo. Sobotní odpoledne se tu totiž neslo ve znamení dobrého jídla a také degustace vín. Konal se tu kulinářsko-vinařský den. Pro návštěvníky byly připraveny soutěže i jarmark. Hodnotila se navíc nechutnější a „nejvymazlenější" marmeláda a nejlepší likér.

5.8.2013
SDÍLEJ:

Kuliláři v PotštejněFoto: Barbora Zemanová

Indická banánová dobrotaPřipravíme si takzvaný panýr 
– mléko, ideálně přímo z kravína, přivedeme k varu a následně ho srazíme pár kapkami citronové šťávy. Poté, co se mléko srazí, odebereme syrovátku a smícháme ji se smetanou. Vznikne směs, kterou prohněteme a přidáme do ní cukr podle libosti. Do zapékací mísy na sebe vrstvíme vzniklý „sýr" a banány. Zakončíme vrstvou syrovátky se smetanou. Dáme zapéct do trouby, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá krusta.

Zdravý přílohový kuskusJeden díl kuskusu  přelijeme dvěma díly vařící vody, necháme přiklopený odstát, zhruba sedm až deset minut, následně přidáme pár kapek sojové omáčky tamari. Na olivovém oleji osmahneme zeleninu – pórek, mrkev, celer a cuketu (či další oblíbené druhy). Nakonec vše smícháme dohromady a podáváme k masu či k jiným pokrmům jako přílohu.

„Vítěze vybírala porota a na prvním místě skončila meruňková marmeláda. Další kategorií byl nejhezčí obal. Jako nejlepší ocenila porota ořechový likér," prozradila Kateřina Skalická ze zámku Potštejn.

Kromě klasických českých pokrmů, zeleniny a pečiva však návštěvníci mohli okusit i chutě exotické.

Připraven pro ně byl stánek s indickými vegetariánskými pokrmy, které připravoval Leoš Skalický.

Chuť dálek lákala

Ochutnávky byly zdarma a byl o ně opravdu velký zájem. V nabídce byla zeleninová směs, rýže, banánová dobrota s netradiční přípravou i luštěninová polévka.

„Žili jsme dlouho v Indii a tímto způsobem se stravujeme. Přebrali jsme do svého života hodně z tamní kultury i náboženství," vysvětlila Kateřina Skalická, proč návštěvníkům nabízeli právě indické speciality.

Na své si však na akci přišli i příznivci bio stravování. Byly pro ně připraveny ochutnávky pokrmů ze zdravých surovin.

Největší zájem byl o kuskus, návštěvníky však zaujaly i sušenky. Na přání jim Mirka Vítová, která jídla připravovala, prozradila recepty.

„Ochutnávky mě zaujaly. Určitě vyzkouším přílohový kuskus – ten mi chutnal nejvíce," prozradila jedna z návštěvnic Pavla Koucká z Hradce Králové.

Na slavnosti jídla a vína přijela podruhé. „Moc se nám tu líbí a organizace je bezvadná," hodnotila.

Lidé mohli kromě rozmanitých jídel ochutnat i desítky druhů vína od nejrůznějších vinařství.

Parkem se kromě vůně linula i hudba – hrála moravská cimbálová muzika o šesti členech .

Na prodej byly různé druhy koření i jarmareční výrobky.

Autor: Barbora Zemanová

5.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Konec létání nad horami?

JAROSLAV ČÁLEK (vpravo) se svým kolegou Milošem Máslem si stejně jako většina dalších účastníků jarního 48hodinového nonstop závodu moc záběrů neužili.

Maratonu s udicí se ryby moc účastnit nechtěly

V divadelní hře Skleněný zvěřinec exceluje Simona Stašová

Rychnov nad Kněžnou - Pelclovo divadlo připravilo na čtvrtek 27. dubna od 19.30 hodin slavnou rodinnou tragikomedii Tennesseeho Williamse - Skleněný zvěřinec. Hra získala v roce 1944 Cenu newyorské kritiky.

AKTUALIZOVÁNO

HIV pozitivní Niky69 ohrozila desítky mužů. O nebezpečí nákazy jim neřekla

Hradec Králové - Téměř čtyři desítky mužů ohrozila žena nakažená virem HIV. Podle obžaloby s nimi měla pohlavní styk bez ochrany.

V Rychnově zazní unikátní jamp-blues padesátých let

Rychnov nad Kněžnou - Ve společenském centru se ve středu 26. dubna od 19 hodin skuteční koncert kapely St. Johnny. Je to jediná kapela v České republice, která hraje originální jamp-blues.

Libčany novým lídrem. Emoce v Novém Městě

Královéhradecko /KOMENTÁŘ/ - Víkendové 22. kolo fotbalového krajského přeboru bylo chudší na góly, střelci se trefili pouze dvanáctkrát, za to o překvapení ani vyhrocené momenty nebyla nouze.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies