O vodu připravil Kuks šlendrián. Připravovaný vrt pro domácí čerpadlo prorazil dno podzemního jezera, z něhož čerpají studny dvou desítek domácností. Voda, kterou místní obyvatelé dříve považovali za léčivou, přestala téct také z kaskád na Šporkově schodišti.

„Soukromník měl pro vrty povolení, provedl všechny průzkumy. Firma ale vyvrtala a druhý den zmizely tři prameny, které plní bazének nad schodištěm. Bez vody jsou kaskády, ale hlavně i studny lidí,“ řekl starosta Kuksu Jiří Beran. Obec má za to, že firma chybovala. K vrtání nepřizvala hydrogeologa, který měl na realizaci dohlížet. Nyní se v Kuksu obávají zdlouhavého dohadování o náhradě škod. Podle vodoprávního úřadu ve Dvoře Králové hrozí zhotoviteli až půlmilionová pokuta.

„Je potřeba zjistit rozsah škod. Bojím se toho, že se budeme dlouho přít a papírovat. Jen posudek určující škody stojí až 100 tisíc korun,“ řekl Jiří Beran.

Lidé podle starosty bez vodního zdroje neskončí. „Obyvatelé ale přišli o takový komfort, kdy měli čistou vodu zadarmo ze své studny. Nyní musí vzít zavděk obecním vodovodem a chlorovanou vodou. My v tom ale občany nemůžeme nechat samotné, i když jejich letité studny vlastně nejsou nikde často ani zaevidované,“ mrzí starostu. „Samozřejmě je to nepříjemné i kvůli turistům, kteří se na vodu tekoucí po kaskádách jezdili dívat,“ doplnil Jiří Beran.

Podzemní voda v Kuksu zmizela zhruba z hloubky třiceti metrů. Kvůli stometrovému vrtu utekla do nižšího podloží, kam studny nesahají.

Paradoxní je, že tři léčivé prameny má Kuks v novém obecním znaku. Oficiálně schválený erb si přitom starosta přivezl pouhý den před tím, než na konci května o jeden z vodních zdrojů přišel. „Prakticky přes noc nám prameny zmizely. Myslím, že to nemůže být náhoda. Spojitost s těmi vrty je pravděpodobná, i když zhotovitel zatím odmítá přijmout nějaké stanovisko,“ řekl starosta Kuksu Jiří Beran.

V Kuksu nyní věří, že se jim prameny podaří ještě obnovit. Odborníci údajně znají technologii, která by díru po vrtu pro čerpadlo dokázala zacelit. Obec však pochopitelně nákladnou akci financovat nechce.