Demise vlády Bohuslava Sobotky a další jednání o podobě nového kabinetu nebude mít žádný dopad na situaci nebo hospodaření v krajích. Jejich příjmy jsou přesně stanoveny zákonem o rozpočtovém určení daní, kde jsou vymezeny procentuální podíly z celkových státních příjmů z DPH a daní z příjmu, jež pak míří ze státního rozpočtu jednotlivým krajům.

Všechny plánované investiční akce pro letošní rok jsou už zahrnuty v příslušných krajských rozpočtech. Případné mimořádné dotace či úhrady by musela přijmout vláda. Nicméně i v době „bezvládí", tedy v situaci, kdy se sestavuje vláda nová, zemi spravuje na základě pověření prezidenta republiky dosluhující vláda a ta běžně funguje a přijímá potřebná opatření.

V době, kdy je Česká republika před klíčovými volbami, tu bude spíš větší ochota slibovat nové investice či ještě letos realizovat mimořádné dotace (například navýšení platů učitelů, policistů, zaměstnanců kultury…) než šetřit.

Pád vlády a především situace v ČSSD ale může ovlivnit podobu kandidátních listin této strany. V partaji se co nevidět naplno rozhoří boj o nástupnictví a v některých krajích to může proměnit poměry sil a tudíž ještě vést i ke změnám, škrtům či připisováním nových jmen na kandidátce.

Dění kolem demise vlády a následného hledání nového kabinetu se však může odrazit i ve volebních výsledcích jednotlivých stran v krajích. Pnutí v koalici a různé skandály mohou poškodit vládní strany, profitovat na tom mohou opoziční pravicové strany ODS a TOP09. V rozdvojené roli se ale nachází koalice KDU-ČSL a Starostů, protože jedna její část je ve vládě a druhá v opozici. Navíc šéf lidovců Pavel Bělobrádek bude lídrem této koalice v Královéhradeckém kraji. Z jeho postupu je vidět, že se snaží držet odstup, ale zároveň uhájit vládu v jejím současném půdorysu. Pro jasnou čitelnost před voliči by se měl ale jasně vymezit, tímhle tradičním lidoveckým lavírováním sobě i své straně nepomůže.

Jiří Štefek