Pořadatelé si ještě navečer libovali, že je vše v pořádku a v devět hodin chtěli festival uzavřít, ráno poklidit a prostor předat radnici. „Patnáct let tady v Jičíně pro Romy nic nebylo a jak vidíte, bavíme se. Je tady dost pití, jídla i zábavy,“ uvedl za pořadatele Miroslav Kužílek.

„Rádi bychom pokračovali dalšími ročníky, Romové se rádi baví, jsou společenští, není tu žádný problém. Nálada je perfektní a přišli i Jičíňáci, a za to jsme rádi. Chceme, aby viděli, že naše kultura je pro všechny a že se umíme bavit a rádi mezi sebe kohokoli přijmeme,“ nechal se slyšet nadšený Kužílek ještě před incidentem.

Při první strkanici kolem dvacáté hodiny musela zasáhnout policie. Naštěstí nedošlo k žádným zraněním. Druhá potyčka následovala o hodinu později. Podle městských strážníků nešlo o žádný vážný incident. Na místo přijela i státní policie. Zásah se obešel bez použití donucovacích prostředků.

První romský festival
OBRAZEM: Romský festival o zpěvu, tanci a pohodě

„Šlo o potyčku dvou mladých hochů, další účastníci akce se je snažili od sebe odtrhnout. Vytvořil se hrozen, který nakonec skončil u brány parku,“ popisuje šarvátku Marie Faruzelová z jičínského odboru kultury.

Na druhou stranu organizátory chválí. Park po akci uvedli do původního stavu, splnili všechna kriteria daná smlouvou.

„Při každém festivalu se něco odehraje, tento jinak probíhal opravdu standardně,“ říká Faruzelová a netají se názorem, že akce tohoto typu do zámeckých prostor nepatří. Město by mělo organizátorům nabídnout jiné vhodnější místo.

Podle městských strážníků však nebyla sešlost zvládnuta pořadatelskou službou a zaznamenám zde byl i přes zákaz prodej tvrdého alkoholu. Navíc se organizátorům ani nepodařilo naplnit program, místo slíbených devíti kapel se na pódiu střídaly pouze dvě.

„Vím jen o jedné potyčce, kdy opilec otravoval čtrnáctiletou slečnu a chlapi ji začali bránit. Všechny zmlátil. Když začal dělat problémy, volala jsem policii,“ podává svoji verzi organizátorka Lenka Gorolová. K požívání tvrdého alkoholu podotýká, že sloužil jen na přípravu drinků. „Je možné, že si ho lidé přinesli z domova, tomu nezabráníme,“ zlobí se Gorolová na neukázněnost některých hostů. A ta se týká i pozvaných kapel, některé se omluvily hodinu před vystoupením, někdo nedorazil vůbec. Přesto bylo v zámeckém parku „černo“, odhadem se tu sešlo asi šest set lidí.