Vlekaři v největších areálech otevřeli další sjezdovky a provoz v nové sezoně zahájila i řada menších středisek. Nepříznivé počasí však mnoho lyžařů odradilo.

Déšť a mokrý sníh

Ráno na horách pršelo, během dopoledne začal padat vlhký sníh, viditelnost byla špatná. Lyžovalo se za nižší ceny vedlejší sezony. Na sjezdovkách je 20 až 90 centimetrů sněhu.

Krkonošský SkiResort Černá hora – Pec pod Sněžkou  zahájil provoz ve střediscích Černý Důl a Velká Úpa. V Černém Dole se zatím jelo jen o uplynulém víkendu.

V Peci pod Sněžkou jede lanovka na Hnědý vrch a vlek na Javoru. „Na Černé hoře v neděli otevřeme střední a spodní část sjezdovky Pod kabinou. Délka otevřených sjezdovek se tím prodlouží o třetinu na osm kilometrů," řekl v sobotu ředitel SkiResortu Petr Hynek.

Na Černé hoře je nyní v provozu kabinková lanovka, sedačková lanovka Protěž, vleky Anděl a Sport 1. Černohorská sáňkařská cesta je otevřená. V černohorském areálu v sobotu lyžovalo asi 1200 až 1300 lidí, v Peci pod Sněžkou byla návštěvnost zhruba poloviční.

Necelá tisícovka lidí lyžovala na sjezdovkách největšího českého střediska Špindlerův Mlýn. „V provozu máme čtyři lanovky a tři vleky. Na Medvědíně se už jezdí po červené sjezdovce až dolů, ve Svatém Petru je nově otevřená modrá sjezdovka a Hromovka. Řadu lyžařů všakodradilo počasí," řekl Zdeněk Spilka ze špindlerovského skiareálu.

Sezonu zahájilo také středisko Herlíkovice u Vrchlabí. V provozu tam jsou dvě čtyřsedačkové lanovky a tři vleky. „Černá sjezdovka je uzavřena. Připravit ji chceme na příští sobotu," uvedli vlekaři z Herlíkovic. Rozjelo se i středisko Kněžický vrch. Běžkaři mají ve vrchlabské části Vejsplachy k dispozici 7,5 kilometru upravených tratí.

Plný provoz hlásí i střediska v Orlických horách. „Tento víkend jsou otevřeny všechny tři sjezdovky. V provozu je lanovka, vlek Tatrapoma i lyžařská škola.

Včera se nám již také podařilo upravit část běžeckých tratí. Vyříznutá stopa je od Homole přes Pěticestí až na Panské pole," uvedli vlekaři z Říček v Orlických horách.

Přírodního sněhu je zatím málo. Například na hřebenech Krkonoš je kolem 35 centimetrů.

Současná obleva by však měla kvalitu sjezdovek zlepšit. Nový vlhký sníh se totiž spojí s dřívějším prašanem a vytvoří kvalitní podklad pro další úpravu sjezdovek.