Stát skutečně vrací 60 procent spotřební daně za naftu pouze zemědělcům, a to ještě jen pěstitelům. Živočišná produkce na zvýhodnění nemá nárok. Stejně tak podnikatelé z průmyslu či stavebnictví.

Jenže: podobným způsobem zvýhodňuje své farmáře většina zemí EU. Skryté dotace jsou v řadě zemí dokonce ještě mnohem vyšší. Tím posledním důkazem jsou ceny potravin v marketech, čeští farmáři už nyní nejsou schopni ani v typicky českých produktech konkurovat lacinému dovozu.

„Zelená nafta je ve všech zemích EU s výjimkou Slovenska, které se k ní nyní bude vracet. Úlevy bývají podobně jako u nás ve formě vratky na určitý podíl spotřební daně z nafty, nebo ji dokonce zemědělci neplatí vůbec,“ řekl tajemník agrární komory Martin Fantyš .

Podle ministerstva financí, které chce zvýhodnění zemědělců zrušit, jej nevyužívá více zemí. Připouští však, že nějaká forma cenového zvýhodnění pohonných hmot pro farmáře funguje ve většině evropských států.

„Podle posledních údajů zvýhodnění vůbec nevyužívá Bulharsko, Malta, Polsko a Slovensko. Problematika je však složitá tím, že některé státy omezují daňově zvýhodnění pouze na některé činnosti, jiné státy poskytují zvýhodnění jen na určitý počet litrů na hektar a podobně,“ uvedl Radek Ležatka z tiskového odboru ministerstva financí.

Zemědělci tvrdí, že jsou ochotni se podobných výhod vzdát. Ale jen tehdy, pokud tak učiní celá Evropská unie. Ať všem a všude měří stejným metrem, narovnají se podmínky, zruší se nebo se aspoň sjednotí všemožné dotace.

„Nechte si finanční podpory a dejte nám radši adekvátní cenu za produkci. To by ale musela udělat celá EU,“ řekl například farmář Karel Hromádko z Litomyšlska. Vůbec nechce domýšlet, co by se s jeho hospodářstvím stalo, kdyby přestal moci využívat vratek na zelenou naftu.

Stát argumentuje, že proplácení spotřební daně z nafty je nejen administrativně náročné, ale především skýtá prostor pro obrovské podvody a daňové úniky.

(kim)