V letošním roce strážci vyrazí na turistické trasy celkem jedenáctkrát.

„Úvahy o výkonu strážní služby na koních vzešly z dřívějšího sepětí horalů s koňmi, které ve větším měřítku končilo před necelým půl stoletím. Správa Krkonošského národního parku dosud využívá koňskou sílu k přibližování dříví z málo přístupných oblastí. Strážce na koni je jednou z dalších možností, jak oslovit návštěvníky hor," vysvětlil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Prošli kopytářským kurzem

Jak připomněl Ivan Karbusický z farmy Hucul na Janově Hoře, odkud si koně správci parku smluvně půjčují, myšlenka je už staršího data.

„Už v roce 1984 byla vydána knížka Kůň pro Krakonoše. Vyprávěla o přejezdu Krkonoš skupinkou mladých lidí na hřbetech šesti huculských koní. Expedice na koních po krkonošských kopcích se tenkrát zúčastnil i vedoucí terénní služby Jaromír Gebas," prozradil majitel farmy.

Strážci se střídají celkem tři: Ondřej Boháč, David Papík a Michal Štěpánek.

„Absolvovali u nás dvouměsíční stáž během května a června. Absolvovali výcvik v jízdárně i terénu, osvojili si základy veterinární péče, prošli kopytářským kurzem a učili se přirozené komunikaci s koňmi," upozornil Ivan Karbusický.

Strážci vyjíždějí do terénu s průvodkyněmi. „Musíme otestovat, co by se mohlo přihodit. Například, když se dostali koně pod lanovku, a ta se pak rozjela, vylekalo je to. V takových situacích je lepší, když jsou v terénu se strážci i lidé, kteří umí koně rychle uklidnit," dodal majitel Karbusický.

Šemík, Megan a Niki jsou tedy v dobrých rukou a znamená to pro ně zajímavé zpestření.

„Jsou na práci v terénu zvyklí, určitě by zvládli i složitější trasy," konstatoval Ivan Karbusický.

Správa KRNAP s nimi také dále počítá. „Po skončení sezony tento pilotní projekt vyhodnotíme a s ohledem na reakce návštěvníků zvážíme pokračování projektu a jeho případné rozšíření i do jiných lokalit," doplnil mluvčí Radek Drahný.

Lidé koně v horském terénu vidí rádi. „Je to určitě dobré, ekologičtější. Potkat strážce na koni je rozhodně příjemnější, než kdyby jel třeba na motorce," myslí si například Jitka Krátká.