V létě loňského roku se Michal Karadzos poprvé vydal klestit cestu k zarostlé Štěrbově vile nad přehradou Les Království. Odkoupil ji jen pár měsíců před tím.

Po roce dům prokoukl, i okolí se zásadně proměnilo. Královédvorská radnice sem umístila informační centrum. V přilehlé zahradě ale hlavně vyrůstá kulturní zázemí pro devět letních koncertů. Připravovat se tu budou speciality z grilu i kamenných udíren.

Během prázdnin v jedinečném prostředí obdivovaného vodního díla zahrají hudební esa. Vystoupí tu Laco Deczi, kapela Zrní, Lenka Dusilová, Wabi Daněk, Jiří Schmitzer nebo Oldřich Kaiser s Dášou Vokatou. Do hlediště se má vejít až pětistovka posluchačů.

VILA UKÁZALA PRAVOU TVÁŘ

„Než jsem dům koupil, vůbec jsem o něm nevěděl. Byl zarostlý, zpustošený. Měl jsem stavení, co je a vlastně není,“ vypráví majitel.

Dům postavili bratři Emil a František Štěrbovi. Mezi léty 1910 až 1919 odsud řídili stavbu proslulé přehrady Les Království. Noví majitelé tu po nich našli mnoho historických zajímavostí.

„Při vyklízení jsme nacházeli v podlahách, falešných zdech nebo v zástěnách několik historických předmětů,“ vzpomíná Michal Karadzos. „Objevili jsme Štěrbovu uniformu z války, noviny, staré zápisy, kamenická kladiva nebo háky. Bylo to dobrodružství. Vše teď podrobujeme znalecké expertíze a v budoucnu chceme ukázat tyto věci veřejnosti,“ doplnil.

V 50. letech vilu rodina Štěrbových odprodala. Desetiletí pak sloužila jako rekreační objekt. Ožila znovu až nyní.

ZŮSTANOU NÁVŠTĚVNÍCI V REGIONU DÉLE?

Vila je, stejně jako mohutné vodní dílo, postavená z původních královédvorských pískovcových kvádrů.

„Pro veřejnost je asi překvapení, že tu stojí takové stavení s obrovskou historií. Těším se na návštěvníky, kteří přijdou nejen na koncerty, ale hlavně do míst, odkud se řídila výstavba přehrady,“ plánuje majitel vily. „Celé místo má úžasnou historii a ducha. Teď lidé přijedou na přehradu, rozhlédnou se tu a zase odjíždí. Třeba i díky Štěrbově vile zůstanou v regionu déle,“ přeje si Michal Karadzos.

Lidé na Královédvorsku otce tří dětí znají především jako pořadatele charitativního pochodu na pomoc onkologicky nemocným dětem Život Srdcem. V poslední červnový pátek návštěvníci Štěrbovy vily poprvé poznají i jeho slabost pro kulturu.