Když se těsně před Vánocemi roku 2008 otevíral úsek dálnice D11 u Praskačky, slibovali politici, že poslední téměř čtyřkilometrový úsek vedoucí až do Hradce Králové bude hotový nejpozději do dvou let.

Práce však zbrzdily letité spory o pozemky s farmářkou Ludmilou Havránkovou. Neshody farmářky se státem definitivně skončily teprve v listopadu 2014, kdy Ludmila Havránková konečně podepsala se Státním pozemkovým úřadem dohodu o výměně posledního pozemku, který byl potřebný pro dostavbu autostrády.

Práce pokračují podle plánu

Budování dálnice tak již nic nestálo v cestě a mohli se na ni vrhnout dělníci. Stavbaři by nové kilometry měli opustit již za několik týdnů.

„Práce pokračují podle plánu, respektive rychleji, než jsme předpokládali,“ informoval mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl s dodatkem, že nový úsek autostrády využijí první řidiči v poslední dekádě srpna.

Záchranný arechologický výzkum na staveništi dálnice D11 u Hradce Králové.
Co vydala pole pod dálnicí D11?

Už od začátku bez omezení

Přesný termín však zatím nepadl.

„Důležité však je, že ke konci srpna dáme stavbu dálnice D11 do předčasného užívání. Pro řidiče to však nebude znamenat žádné omezení. Od prvního momentu tu bude standardní rychlost 130 kilometrů v hodině,“ dodal mluvčí Ředitelství silnic a dálnic s tím, že už od prvního dne bude dálnice k dispozici také kamionové dopravě.

Autostrádu otestují pěší a cyklisté

Ještě než se však „odkopnou kužely“ a na dálnici se vydají první motoristé, vyzkoušejí její kvalitu pěší a cyklisté. „Pro všechny zájemce otevřeme dokončovaný úsek v sobotu 29. července. Auta tam však zatím ještě nepustíme,“ uvedl Jan Rýdl. Dodal, že že kromě dálnice si budou moci lidé prohlédnout také techniku využitou při stavbě autostrády a vyslechnout si informace o připravovaném navazujícím úseku dálnice.

D11 v datech
- První plány dálnice D11 pocházejí z roku 1938.

- V prosinci 2006 se dálnice D11 otevřela až po výjezd 84 před Hradcem Králové. V prosinci 2008 přibyl na D11 ještě 2,7 kilometru dlouhý úsek k provizornímu sjezdu u obce Praskačka.

- Od července 2014 je ve výstavbě čtyřkilometrové prodloužení až k nové mimoúrovňové křižovatce Kukleny.
(zdroj: ŘSD)