Během srpna a září probíhá série osvětových akcí zaměřená na netopýry, takzvaná Mezinárodní noc pro netopýry. Akce probíhají na území Královéhradeckého kraje, ale i celé republiky, jsou zdarma a zváni jsou všichni.

V letošním roce se návštěvníci na 48 místech republiky budou mít možnost seznámit s životem netopýrů a jeho zvláštnostmi. Neméně zajímavé budou také ukázky živých netopýrů, ať už trvale handicapovaných, nebo těch, které se během Mezinárodní noci pro netopýry podaří odchytit.

Informace o výskytu netopýrů chybí

Na území republiky bylo dosud objeveno 25 druhů netopýrů a 2 druhy vrápenců. „Toto číslo ale nemusí být konečné, protože informace o netopýrech z mnoha území republiky doposud chybí. Například v loňském roce se podařilo v západních Čechách nově objevit netopýra pobřežního," uvádí Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.

Mapování výskytu ale není jedinou náplní programu. Důležitým předpokladem ochrany netopýrů je ochrana míst, kde žijí – zimovišť a letních kolonií. Proto ochránci přírody zajišťují před nezvanými návštěvníky vstupy do štol a jeskyní, kde tito savci zimují, instalují vletové otvory do půdních prostor, kde se ukrývají jejich letní kolonie, či společně s lesníky chrání doupné stromy nebo vyvěšují speciální budky pro netopýry v místech, kde je nedostatek přirozených dutin.   (red)

Noc pro netopýry v kraji

Zámeček Bischofstein – Jiráskovy skály u Teplic nad Metují (okres Náchod)

V neděli 26. srpna od 12 hodin se  v areálu zámečku Bischofstein koná přednáška a promítání filmu Netopýři ve tmě spojené s ukázkou ochočených handicapovaných netopýrů a doprovodný program pro děti.

Zámecký park Vrchlabí (okres Trutnov)

V sobotu 8. září od 20 hodin je na programu přednáška a promítání filmu, pozorování netopýrů pomocí ultrazvukového detektoru a poslech nahrávek netopýřích hlasů, ukázky netopýrů odchycených do sítí.