Sochařské sympozium, jehož druhý ročník podtrhuje letní žhavou atmosféru v zahradě, odstartovalo ve čtvrtek. O víkendu zoo doslova zaplavili návštěvníci, a tak jim práce sochařů zpestřila prohlídku.

Nově vzniklý spolek Umění všem spojuje sochaře, kteří chtějí předat zoo svá díla. Sympozium podporuje řada subjektů, včetně královéhradeckého hejtmana. „Kámen jsme získali se slevou od sponzorů z Ostroměře, finanční příspěvky uvolnily Královéhradecký kraj a město Dvůr Králové nad Labem. Sochy zůstanou v zoologické zahradě, stejně jako ty, které tady sochaři vytvářeli už v loňském roce,“ říká předsedkyně spolku Blanka Žáčková, která je jednou z pěti tvůrců, tesajících letos do kamene.

„Vybrala jsem si symbol Zimbabwe, tedy mystického ptáka, který bude umístěný na vrcholu sloupu,“ přibližuje své vize autorka. Mystický pták, který skutečně zdobí vlajku Zimbabwe, už je připraven.

Práce v horkém počasí není jednoduchá, většinu autorů zastupují ženy. Přesto zručně s vervou opracovávají poměrně tvrdý pískovec. Pod jejich rukama se sice odlupuje jako máslo, ale sochařina je dřina a hodně se kolem práší.

Skupina pracovníků Správy KRNAP před polární stanicí Josefa Svobody v zálivu Petunia.
Krkonošská výprava zamířila na Špicberky, potkala ledního medvěda

Další z autorek, sochařka Jitka Kůsová z Klášterce nad Ohří, opracovává kámen zase trochu jinak. „Vytvářím zahalenou africkou ženu, s přemýšlivým výrazem v tváři,“ prozrazuje umělecký nápad profesionálka, jejíž kámen se už začíná měnit do požadované podoby.

Také Ivana a Ota Černí (matka se synem) už mají kus své autorské práce v zoo za sebou. „Tvoříme obrys afrického kontinentu, uprostřed, v průhledu monumentu bude stylizovaná africká tvář, maska. Strukturu kamene chceme pojmout jako textilní design, typický pro dekorování v jednom kmeni,“ říká Ivana Černá. Africký život divákům nejvěrněji může přiblížit v zoo již dobře známá sochařka ze Zimbabwe Maudi Muhony, kterou čeští tvůrci pozvali, aby se jejich projektu v zoo zúčastnila. 

Pestrobarevnost jižního kontinentu láká umělce z různých oblastí. „Pro mě je zajímavá i mentalita Afričanů. Země má sice bohaté zdroje, ale kolonizátoři ji okradli. Lidé jsou tam strašně chudí a přitom jsou veselí, pozitivní, dokáží se radovat a předávat ostatním energii,“ říká Jitka Kůsová.

Její slova si mohou návštěvníci potvrdit třeba právě u usměvavé Maudi Muhony ze Zimbabwe. Ve dvorské zoo je jako doma. Už několikátou sezonu vždy celé léto učí zájemce o sochařinu přímo v areálu zahrady. „Jezdím sem moc ráda a práce mě baví. Doma v Zimbabwe mám syna, moje rodina žije na vesnici, ale pracuji tam v uměleckém ateliéru jako sochařka také. Zároveň pomáhám v nemocnici, kde jsou hodně pacienti, trpící malárií,“ popisuje svůj život sympatická Afričanka.

Když je ve Dvoře Králové, po domově se jí ani nestýská. „V dnešní době, kdy máme k dispozici facebook a skype, jsem denně s rodinou v kontaktu. Takže je to jednoduché,“ usmívá se Maudi. Všechna díla, která sochaři vytvoří, mají být představena při dernisáži, která se uskuteční v neděli 13. srpna přímo v zoo. Při ní autoři své monumenty zástupcům zoologické zahrady předají.