Výjimečný výkon, který se zapíše do dějin světového horolezectví, se povedl Zdeňkovi Hákovi z krkonošské Rokytnice.

Sedmatřicetiletý horský vůdce, který provází klienty po Alpách, společně s pražským kolegou Markem Holečkem pokořili jedenáctou nejvyšší horu světa, Gasherbrum I, která se rozpíná na hranicích Pákistánu a Číny. Nikdo jiný na světě tudy dosud nevylezl. Dokázali to novou a nejnáročnější cestou. Navíc alpským stylem, tedy bez použití kyslíkového přístroje a doprovodu.

NEJTĚŽŠÍ, CO ZAŽIL

Sami dva se vydali vstříc obávanému himalájskému vrcholu. V extrémních, nelítostných podmínkách, kdy se pohybovali v lavinovém poli, šplhali po obří, prudké stěně s neustálým rizikem pádu do propasti a nekonečným mrazem a hladem. „Nejtěžší bylo zdolat skalní bariéru, která vede k vrcholu. Vyloženě jsme ji prokličkovali, kudy to šlo, protože sníh se sypal a nedalo se po něm lézt. Cepíny ani mačky na něm nedržely. Museli jsme se uchýlit ke skále, která se hodně drolila. Závěr jsme vyloženě protlačili a vylezli ho na sílu, na morál,“ vyprávěl po nedělním návratu Zdeněk Hák, přezdívaný Háček. „Kdyby to bylo v Alpách, tak to otočím a jdu dolů,“ přiznal. „Zažil jsem toho v horách spoustu, ale tohle bylo nejtěžší, co jsem kdy šel,“ dodal ještě.

Zatímco pro něj to bylo vůbec poprvé, co vyrazil na osmitisícovku, a hned úspěšně, Marek Holeček zažil úplně jiný příběh. Na Gasherbrum I se vydal popáté. První pokus o jeho zdolání ukončil prasklý žaludeční vřed kolegy Zdeňka Hrubého ve výšce 7400 metrů, při druhém stejný parťák špatně zacvakl karabinu, zřítil se z obrovské výšky a zemřel. Další dva výstupy skončily předčasným návratem kousek od vrcholu kvůli vícedennímu bouřícímu počasí.

PÁKISTÁNSKÝ KUCHAŘ

„Z výšky jsem vítr neměl. Pomohlo mi, že jsme byli loni na afghánském Nošaku, kde jsem si otestoval, že ve výšce sedmi a půl tisíce metrů jsem schopen fungovat. Bez toho bych si expedici sakra rozmyslel,“ připustil Zdeněk Hák.

Největší euforii z dosaženého světového prvovýstupu pocítil při návratu do základního tábora, když jim běžel vstříc jejich pákistánský kuchař s pomocníkem. „Vařili nám strašně dobře, dokonce zařízli i kozu,“ chválil jejich umění. Při úspěšném návratu dostali na oslavu vynikající čokoládový koláč. „Teď už euforie opadla a spíš si budu lízat rány,“ poznamenal.

Hrdinský výkon dvojice Hák, Holeček vzbudil velký ohlas po celém světě. České horolezectví se dočkalo po 27 letech dalšího prvovýstupu na jednu ze čtrnácti osmitisícovek, po Josefu Rakoncajovi. „Pokud se někdy povede vylézt Gasherbrum I jihozápadní stěnou, přijdu se jim osobně poklonit,“ prohlásil před časem nejznámější český horolezec Radek Jaroš, pokořitel všech osmitisícovek. Teď nastal čas na poklonu…