Ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Jiří Mašek, který kandidoval v hradeckém kraji na druhém místě kandidátky vítězného hnutí ANO 2011, se vzdal členství v zastupitelstvu.

Místo něj tam zasedne jako náhradník starosta Častolovic Zdeněk Praus. Nikdo další z funkce člena zastupitelstva v kraji do včerejšího rána neodstoupil. Ustavující zastupitelstvo se v hradeckém kraji uskuteční v pondělí 14. listopadu.

Mašek se svého mandátu vzdal, protože zákon mu neumožňuje být zastupitelem a zároveň ředitelem příspěvkové organizace zřizované krajem.

„Mou ambicí bylo pracovat v pozici radního pro oblast zdravotnictví, ze které bych měl možnost ovlivňovat zdravotnictví v rámci kraje, ale protože jsme skončili v opozici, rozhodl jsem se zůstat na pozici ředitele záchranné služby," řekl Mašek.

Míní, že z této pozice může být pro zdravotnictví v kraji užitečnější, než by byl jako opoziční zastupitel.

V hradeckém kraji se na vytvoření koalice dohodla ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostové a Východočeši a TOP 09. Hejtmanem má být lídr sociálních demokratů Jiří Štěpán. Koalice má v zastupitelstvu 24 mandátů z 45, v opozici skončilo v kraji vítězné hnutí ANO a další subjekty. Dohoda o koalici vznikla už zhruba pět hodin po uzavření volebních místností a hradecký kraj byl prvním, kde bylo vítězné ANO odsunuto do opozice.

Hradecké ANO už dříve označilo chystanou pětičlennou koalici za podvod na voliče, podobně se vyjádřil i šéf hnutí Andrej Babiš, a neúspěšně se pokoušelo vytvořit vlastní koalici.

Na pondělním ustavujícím zasedání zastupitelstva budou mít zastupitelé na programu především volbu hejtmana, jeho náměstků a dalších členů rady kraje, zřízeny budou také výbory zastupitelstva a zvoleni jejich předsedové.