VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ryba nesmí na Štědrý den chybět

Orlickoústecko – Vánoční svátky mají řadu symbolů, bez kterých by to nebylo ono. Jedním z nich je i ryba, která má své pevné místo na většině štědrovečerních tabulí. Prodej ryb je v těchto dnech v plném proudu, prodejci ale největší nával očekávají až zítra.

22.12.2015
SDÍLEJ:

KaprFoto: David Peltán

„Lidé chtějí kapra čerstvého," podotýká Milan Plundra, jehož rybářství v Dlouhoňovicích prodává ryby po celý rok. Podobnou zkušenost mají i v Letohradu, kde budou prodávat nejen v rybárně na Orlici, ale i na náměstí. „Očekávám ale, že lidé budou chodit už dnes," říká jednatel letohradských rybářů Lubomír Fiedler.

Kapr je tradice

Na svátečním stole ale nemusíte mít jen kapra. Koupit si můžete štiku, amura, pstruha a v Dlouhoňovicích bude k mání i tolstolobik. „Největší zájem je ale o kapry. To je tradice, a ta se má dodržovat," říká Milan Plundra. „Jinou rybu si lidé mohou dát přes rok. Někdo to tak ale má, že prostě chce štiku nebo amura. Jsou to výjimky, ale i pro ty máme nabídku," dodává.

Většina lidí si nechá kapra na místě zabít a upravit. „Mají obě možnosti, pokud se chtějí doma rybou pokochat, tak není problém. Je ale důležité nechat vodu ve vaně odstát, chlór je pro kapra šok," varovně zvedá prst rybář Milan Plundra.

V Letohradu chce rybu vykuchat až devadesát procent zákazníků. „Za příplatek jim rybu i nafiletujeme," popisuje Lubomír Fiedler s tím, že jsou ale i případy, kdy si chtějí lidé odnést rybu živou. U kapra s tím není problém, ale třeba takovou živou štiku dávají v Letohradu neradi. „Nevydrží dlouho bez vody," vysvětluje letohradský rybář.

Do Letohradu ryby přivezli z Přelouče. „Máme patnáct metráků kaprů a k tomu pak doplňkové ryby," říká Lubomír Fiedler s tím, že o štiku, amura nebo candáta je v posledních letech stále větší zájem. Pro příchozí mají zdarma rybí polévku, a to jak v rybárně, tak i na náměstí. „K občerstvení nabízíme i uzeného sumce," doplňuje.

V Dlouhoňovicích prodávají „z vlastního", nakupují jen pstruha. „Ryb bude dost," hlásí Milan Plundra. Nejen jeho ryby letos v létě potrápily vysoké teploty. „Voda v rybníce měla až třicet stupňů, bylo to na hraně, ale přežili jsme. Na rybách se to ale nepodepsalo," dodává dlouhoňovický rybář. Zákazníci se u něj budou moci také občerstvit, nabízet budou punč. „Rybí polévka a smažený kapr byly na výlovu, to byla taková malá pouť. Byly tam i stánky s trdelníkem a vatou," ohlíží se za výlovem.

Ve štědrovečerní večeři se ale oba rybáři shodnou: nebude chybět kapr. „Smažený kapr s bramborovým salátem," přibližuje Lubomír Fiedler. „My budeme mít takový, jak já říkám, kapří dvojboj. Jeden bude kapr smažený na přírodno a druhý jako řízek. A k tomu bramborový salát a polévku," popisuje Milan Plundra, pro kterého ale rybí pokrm není svátkem. „Máme je třikrát do týdne, odborníci by z nás měli radost. Je to dobře, nemusíme pořád jíst jen bůček a řízek," směje se rybář.´

Na co si dát pozor

Dnešní oblíbený smažený kapr s bramborovým salátem se v menu na Štědrý den u nás začal objevovat až v první polovině 20. století. Strašákem pro mnohé jsou však rybí kosti.

Pokud se vám tato nehoda přihodí, máte dvě možnosti: buď ihned vyrazit na pohotovost, nebo zkusit některou z babských rad. Ty praví, že kost je třeba „zajíst" chlebem nebo bramborou. Jiná rada uvádí, že je třeba oloupat citron a celou kyselou dužinu sníst – kyselina citronová prý kost změkčí. Rozhodně se nevyplatí nic podcenit a mávnout nad kůstkou v krku rukou.

Autor: Iva Janoušková

22.12.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc.
AUTOMIX.CZ
20

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Ilustrační foto

Chybí stovky lidí, přitom vyrostla další fabrika

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Dominik Chlupáč vylepšil o tři vteřiny traťový rekord „Luisy“

Kvasiny - Letošní desetidílný 24. ročník amatérského cyklistického Dobrušského poháru – Memoriálu Martina Hockého pokračoval předposledním závodem, jímž byla Kredo silniční časovka jednotlivců. Závod uspořádal Indigo cycling team Rychnov ve spolupráci s Tri Clubem Dobruška.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení