Dříve tu byl dokonce lyžařský vlek, dnes je v minulosti velmi oblíbená hradecká „Rozárka" bez života. Území chátrá již od začátku devadesátých let. Nyní je vypsána architektonická soutěž, která by měla nastínit, jak by se mohlo území změnit.

Přihlásilo se 12 mladých architektů

Vítězný návrh bude sloužit jako podklad pro budoucí rozhodování města, jak by šlo lokalitu vyhlídky Rozárka vhodně využít. Řekla to mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková.

„Odevzdaných 12 soutěžních návrhů je počet, který splnil naše očekávání. Doufáme, že návrhy přinesou neotřelé nápady na využití této zanedbané lokality," uvedla Vlčková. Zaslané návrhy hodlá radnice po vyhodnocení vystavit veřejnosti. Do soutěže se mohli přihlásit pouze architekti narození v roce 1981 a mladší. Výsledky soutěže by měly být oznámeny na přelomu listopadu a prosince, autor vítězného návrhu získá 80 tisíc korun.

Prostor Rozárky, který má asi 2,6 hektaru, Hradečané rádi vyhledávají jako místo, odkud je pěkný výhled na město, Krkonoše a Orlické hory. Soutěž by měla najít řešení vhodné kombinace využití krajiny pro sport a relaxaci v zeleni.

V minulosti na Rozárce, která má nadmořskou výšku 276 metrů a své okolí převyšuje asi o 50 metrů, fungoval lyžařský vlek. Od roku 1992, kdy areál opustil hradecký lyžařský klub, území chátrá. Lokalita je porostlá travou a stromy.

Město předpokládá, že by v budoucnu řešilo i lesopark severně od Rozárky.

Přiléhá k největšímu hradeckému sídlišti Moravské Předměstí a je, na rozdíl od Rozárky, v držení soukromých vlastníků.