Pekárny budou zdražovat. Nutí je k tomu velká neúroda, ceny obilí kvůli tomu rychle rostou. Podle odhadů budou brzy o čtvrtinu vyšší než vloni. K tomu se přidala dražší nafta a rostoucí ceny dalších vstupů.

O nutném zdražení si už cvrlikají i vrabci na střeše. Jenže – jíst se musí.

„Beru deset rohlíků a půlku chleba. Každý den. Už roky. Doma je nás šest a pečivo je základ. Co jiného bychom už jedli?"  posteskla si včera v jedné vesnické prodejně u Chrudimi pětaosmdesátiletá zákaznice Růžena Nováková, když skládala z pultu do tašky sáček s pečivem a chléb.

Kde jsou ty časy…

„Kde jsou ty časy, kdy stál rohlík 40 haléřů? Dnes jsme na 2,40 a očekáváme další zdražení. Nebude dramatické, ale deset dvacet haléřů se v celkovém nákupu pozná," pokrčila rameny provozovatelka této prodejny.

Pekárny se zdráhají nutnost zvýšení cen potvrdit. Malé jsou totiž ve vleku těch velkých a ty se zase musejí domluvit na nových cenách s řetězci hypermarketů. Prostě delikátní záležitost. Nejpozději před Vánocemi se ale máme podle všeho na co „těšit".

„Zdražit je potřeba, rostou ceny všech vstupů, nafty a především mouky nevyjímaje. Ale všechno závisí na dohodě s obchodními řetězci. Víc v tuto chvíli nemůžu říct,"  uvedl například generální ředitel Hradecké pekárny Radek Homoláč.

Že se jedná o velice choulostivý problém, dokládá i včerejší reakce šéfa velké Pekárny Lično na Rychnovsku Bedřicha Syrovátky. „Nezlobte se, ale nebudu se k tomu v této chvíli vyjadřovat," řekl Syrovátko.

Pro menší pekárny se přitom nynější ceny výrobků už také stávají neudržitelné. Čekají však na to, až zvednou ceny velké pekárny.

„Je to vyčkávací pozice. Nemůžeme zdražit, dokud ceny nezmění lídři trhu. Veškeré vstupy nám rostou, navíc je platíme v eurech, zatímco výstupy v korunách… Naposledy jsme zvedali ceny před dvěma roky, a to ještě jen u některého zboží," řekl spolumajitel Pekárny Borová u Poličky Pavel Krejčí.

Podobně reagoval i vedoucí pardubické pekárny Stanislav Hrubý.

Záleží na řetězcích

„Nemůžeme si teď dovolit hýbat s cenami, musíme zůstat konkurenceschopní. Vedle reakce velkých řetězců vše závisí na tom, jaký bude teď na podzim cenový postoj mlýnů," podotkl Hrubý.

Sklizeň obilí je letos zhruba o dvacet procent nižší než vloni a dopadla špatně nejen v Česku, neúrodu hlásí i velké obilnice  v zahraničí. A ceny komodit jsou v globálním trhu určovány celosvětově, takže na blížícím se růstu cen pečiva nic nezmění skutečnost, že  v Královéhradeckém kraji dopadla letos sklizeň naopak nad očekávání dobře. Je totiž jediným v celé zemi, například na jižní Moravě kvůli únorovým holomrazům a následnému suchu jsou výnosy oproti loňsku pouze třetinové.

Zdraží i maso

Náklady na mouku představují ve výsledné ceně pečiva třicet procent. Odrazí se však i na ceně masa, protože také u krmného obilí a kukuřice šla kvůli neúrodě cena nahoru.

Dopady na ceny potravin předpovídal také prezident Agrární komory Jan Veleba.

„Rok bude podprůměrný a v rámci republiky se sklidí asi o dvacet procent méně obilí. Dál rostou a porostou ceny, protože ve světě jsou velké problémy a sucho zasáhlo Spojené státy, Indii, jižní Evropu i Ukrajinu. Takže já osobně si myslím, že v koncovce bude velký tlak na zdražení potravin," uvedl Veleba.