V krátkém rozhovoru pro Deník prozradila program strany, ale také své osobní postoje a názory, se kterými kandiduje v nacházejících volbách.

Jaká jsou podle Vás hlavní témata letošních voleb do Poslanecké sněmovny?
Je to migrace a vztah k Evropské unii. Témata zcela zásadní pro Čechy a Středoevropany, pro jejich další postavení v Evropě. Je to téma lásky k bližnímu bez jakýchkoliv hranic a otevřené náruče, přijetí kohokoli na území nejmenšího kontinentu a nevyhnutelného zániku evropské civilizace. Je to téma rozumu, vlastenectví, zastavení expanze cizí kultury a zachování potenciálu evropy pro naše děti. O budoucnosti našich dětí rozhodujeme teď. Není pravdou, že musíme být sehnutí a čekat, co se stane, jsme sami odpovědní za naši budoucnost.

Čím konkrétně mohou Realisté oslovit voliče oproti jiným stranám?
Jsme nová strana, jsou v ní lidé odhodlaní pracovat, sloužit národu, nikoli vlastním zájmům. Máme jasný ideový a hodnotový základ a velice realistický politický program, jenž je možný realizovat během čtyř let. Prioritními hodnotami jsou pro nás bezpečnost země, národní zájem a rodina. Proto krom jiného prosazujeme tříměsíční vojenský výcvik pro mladé muže. Zachování naší země pro naše děti považujeme za národní zájem. Povinný vojenský výcvik mladých mužů umožní vytvořit v horizontu několika let rezervní síly, které půjde v případné rozsáhlejší bezpečnostní krize využít a to po vzoru například Rakouska nebo Švýcarska. Dnes máme pocit realitvního klidu, zítra může být vše jinak. O tříměsíčním vojenském výcviku diskutujeme s voliči při debatách v ulicích, myšlenka má mimořádnou podporu veřejnosti. Jsem žena a matka, za mě je tedy důležitý důraz Realistů na obranu země a ochranu rodin v ní žijících, maminky musí mít jistotu, že se jim děti vrátí bezpečně ze školy domů. Rodina má pro Realisty a pro mě osobně obrovskou hodnotu, je to základní kámen společnosti, výchovy dětí, bezpečí a lásky pro její členy. Chceme, aby maminky pečovaly o děti osobně aspoň do tří let věku, nejsme zastánci předčasné kolektivní výchovy. Avšak zvolí-li žena z nejrůznějších důvodů jinou cestu, měla by mít k dispozici dost možností. V programu prosazujeme podporu krácených úvazků a to pobídkou zaměstnavatelů a investice do zařízení péče o děti.

Ve Vašem programu (Realistů) se dotýkáte i problematiky postavení lékařů, sester a pečovatelského personálu. I Královéhradecký kraj se potýká s nedostatkem těchto profesí. Co je podle Vašeho názoru potřeba změnit?
Na současném stavu pomáhajících profesí se podílí několik faktorů. Zcela zásadními jsou úroveň odměňování, aktuální situace na trhu práce a únava. Měsíce se diskutuje o úrovni platů ve veřejných službách, letos došlo k razantnímu navýšení platů u pečovatelek a sociálních pracovnic, další 10% navýšení u všech profesí v sociálních službách bude v listopadu. Zdravotníci si přijdou na 15% zvýšení platových tarifů od ledna. To je obrovské zlepšení situace, které částečně může napomoci udržení žádaných profesí v českých veřejných sociálních a zdravotních službách. Trh práce na Královéhradecku nezaznamenal od 90. let minulého století obdobnou situaci, míra nezaměstnanosti je nejnižší v novodobé historii, na úřadu práce zůstávají již pouze ti, kteří pracovat nechtějí a nebudou. Situace souvisí s ekonomikou země, jakmile dojde k posunu ekonomického cyklu směrem k recesi, což je nevyhnutelné, dojde i k většímu zájmu pracovat v prostředí sociálních a zdravotních služeb. Většina lidí zmiňovaných profesí pracuje v nepřetržitém provozu, tedy v nepravidelných směnách denních a nočních. To samo o sobě je organismus likvidující režim. K tomu se přidává z důvodu nedostatku kolegů vyšší míra přesčasové práce, nemožnost si dostatečně odpočinout. Je-li toho najednou moc, lidé prostě odejdou tam, kde nebudou unavení. Zpět k otázce, co je třeba změnit. Zajistit adekvátní počet lidí na práci v sociálních a zdravotních službách. Stav sociálních služeb, kdy jedna pečovatelka pečuje v denní směně o 15 bezmocných lidí, je dlouhodobě neudržitelný, neboť z domovů pro seniory jsou zařízení pečující o lidi s vysokou mírou závislosti na péči druhé osoby, klienty s demencemi a klienty v závěrečné fázi života. Přitom kvalita služby záleží primárně na počtu a kvalitě personálu. Je třeba zcela přepracovat systém dlouhodobé péče, vyjmout tento segment péče ze závislosti na libovůli zdravotní pojišťovny. Potřebný počet lidí získáme jedině tak, že budou dobře zaplacení a budou mít dost času na vlastní život a obnovu sil. Potřebujeme stabilní finanční prostředí a paradoxně snížení otáček kol ekonomiky.

Jaké osobní cíle máte, vyjma realizace politického programu Realistů?
Realizace programu je prioritou, nicméně mám ještě cíle, které se vztahují k mým oborům, v nichž pracuji. Jeden z oborů jsou sociální služby. Jsem ředitelkou největší pobytové služby v Královéhradeckém kraji, mám velký zájem na jejím rozvoji a rozvoji celého systému sociálních služeb. Ráda bych podpořila úplnou revizi zákona o sociálních službách, po 10 letech poměrně prudkého vývoje tohoto segmentu již nevyhovuje potřebám lidí. Nutno je zajistit materiálně technický standard, aby péče odpovídala tomu, jak na konci života my sami chceme žít. Chceme mít soukromí, dobré jídlo a laskavé pečující ruce. Proto potřebujeme zvýšit počet jednolůžkových pokojů, zajistit odbornou nutriční péči a posílit personál co do kvantity, tak kvality, jak je zmíněno výše. Druhým mým oborem je sociálně právní ochrana dětí, pracuji také jako metodik v organizaci doprovázející pěstounské rodiny. Před pár dny jsme zaznamenali případ utýrání holčičky svěřené do příbuzenské pěstounské péče. Celé roky poukazuji na to, že ani příbuzní nejsou zárukou bezpečí pro dítě, měli by být pro tuto obtížnou úlohu testováni a připravováni stejně jako profesionální pěstouni. Osm z jedenácti pěstounů jsou příbuzní, bez přípravy. Tam plynou dávky pěstounské péče poměrně nekontrolovatelně. Za ochranu dětí je odpovědný stát. Je něco špatně? Ano je, tohle je třeba okamžitě upravit.

Dokážete jmenovat politickou stranu, se kterou byste v případě Vašeho volební úspěchu v žádném případě nespolupracovali? A naopak, se kterou stranou či stranami si spolupráci dokážete představit?
Umím si představit spolupráci s těmi stranami, které podpoří našich klíčových 6 programových bodů, tedy zrušení odvodů na důchodovém pojištění pracujícím maminkám dětí do 7 let věku, zavedení tříměsíčního povinného vojenského výcviku, jednotnou daň z příjmu 15%, zachování české koruny, nepřijímání nelegálních migrantů a odmítnutí změn legislativy u legálně držených zbraní, jak chce Brusel. Nebudeme spolupracovat s KSČM a nebudeme součástí vlády, kterou povede, či ve které bude trestně stíhaná osoba. Takovou vládu ani nepodpoříme.