Rizikové místo, nebo ostrý provoz ukáže něco jiného? U nově vznikající dálnice, konkrétně mezi Hradcem Králové a obcí Stěžery, panují obavy, aby absence odbočovacího pruhu z doteď frekventované státovky na silnici 324 vedoucí do Stěžer a Nového Bydžova, do budoucna neproměnila křižovatku v úsek častých dopravních nehod. A to zejména kvůli tomu, že automobil, který bude odbočovat, musí výrazně zpomalit a řidič za ním tedy nemusí z vysoké rychlosti dobrzdit. Na možný problém upozorňují někteří místní.

„V tuto chvíli nelze přesně vyhodnotit, jestli to bude bezpečné, či nikoli. Až bude zprovozněna celá stavba dálnice a nadjezdu, tak je možné, že intenzita dopravy nebude tak úplně velká," uvedla starostka Stěžer Dagmar Smetiprachová s tím, že dle jejího názoru odbočovací pruh by ovšem bezpečnost na daném místě výrazně zvýšit a je škoda, že v projektu zahrnut nebyl.

Policie ovšem dané místo nehodnotí jako rizikové. Ostatně v blízké době se má celkově silnici ulevit. Podle statistik zde v poslední době nebyla hlášena žádná vážnější dopravní nehoda. Navíc podle policie kýžená dálnice, která bude v blízké době dovedena až do krajské metropole, výrazně dopravě na „staré" silnici mezi Hradcem a Prahou odlehčí. Týkat by se to mělo zejména kamionové dopravy. V konečném důsledku má silnice po plném zprovoznění dálnice sloužit spíše místním. I z těchto důvodů policie nepovažuje „problematické" místo za budoucí problém.

Místní se snaží o cyklostezku

Výstavba dálnice, respektive nadjezdu trápí místní i z jiného důvodu. Tím je budoucí cyklostezka v ulici Zelená. Tu považují místní jako nezbytnou nutnost a nikoli z rekreačních důvodů, ale jako nepostradatelnou spojnici s krajským městem. V současné chvíli ovšem není dořešen výkup pozemků.

„S cyklostezkou měl projektant počítat už úplně na začátku. Ovšem my to zjistili až ve chvíli, kdy už bylo všechno vyprojektováno," dodala starostka Stěžer s dodatkem, že zástupci ŘSD rozšíření pro cyklostezku slíbili, nicméně obec musí zajistit výkup pozemků, stavební povolení a finance.

V současné chvíli tedy probíhá vzájemná spolupráce s hradeckým magistrátem, který řeší též výkup pozemků na svém katastru. Vedení Stěžer aktuálně řeší situaci na svých pozemcích.

„Je to komplikované, nejtěžší z celé přípravy je právě výkup pozemků. Na tom teď pořád pracujeme a doufám, že to stihneme zkoordinovat tak, aby to šlo ruku v ruce s výstavbou nadjezdu," dodala starostka Stěžer.

Nutnost mít celou záležitost s pozemky a financováním vysněné cyklostezky vyřešenou je klíčovou věcí zejména kvůli tomu, že její výstavba musí probíhat spolu se stavebními pracemi na nadjezdu nad budoucí dálnici v bezprostřední blízkosti Stěžer.