Z pondělního jednání zástupců Asociace krajů a Svazu průmyslu a dopravy vyplynulo, že řidiči autobusů budou kvůli nízkým mzdám ve čtvrtek namísto plánované celostátní stávky stávkovat jen ve čtyřech krajích, a to ve Zlínském, Jihočeském, Jihomoravském a Ústeckém.

Prezident svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák uvedl, že stávka není rozumná, protože většina řidičů dostala od ledna přidáno podle vládního nařízení. V hradeckém kraji byli ještě minulý týden odhodláni stávkovat odboráři společnosti BusLine.

„Nedoporučujeme svým členům stávkovat v Královéhradeckém kraji," řekl v pondělí Deníku odborový předák společnosti BusLine Jiří Kuchynka. Ještě minulý týden přitom byli odboráři z BusLine rozhodnuti se k celostátní stávce připojit. „To, že se má někdo trochu líp, neznamená, že nepodpoří ostatní," řekl tehdy Deníku Jiří Kuchynka.

Rozhodlo padesát milionů na mzdy

V postoji odborářů však nakonec převážil fakt, že vedení Královéhradeckého kraje k nárůstu mezd řidičů přistoupilo vstřícně a s dopravci se dohodlo na úhradě zvýšených nákladů na mzdy řidičů.

„Jednání byla zpožděna, ale vedla k pozitivnímu výsledku," řekl Kuchynka. V březnu totiž Královéhradecký kraj oznámil, že dopravcům na mzdy pošle asi 50 milionů korun. Kromě padesátimilionové dotace zvýšil platby dopravcům ještě asi o 7,5 milionu korun

„Dopravní firmy si váží vstřícného přístupu Královéhradeckého kraje," sdělil včera Deníku krajský náměstek pro dopravu Martin Červíček.

To uznali i odboráři. „Jediné, co bychom chtěli, aby nám kraj deklaroval zakomponování výplat i v chystaném výběrovém řízení," uvedl pro Deník Jiří Kuchynka.

Vedení hradeckého kraje bylo informacemi o chystané celostátní stávce rozladěno, chystalo však opatření, kterými by následky akce zmírnilo. „Pokud by přece k nějakému omezení spojů objednávaných Královéhradeckým krajem došlo, budeme v maximální možné míře s předstihem občany informovat a budeme se snažit o to, aby dopad na cestující byl co nejmenší," sdělil v pondělí Deníku Martin Červíček. Podle něj by kraj udělal vše, aby k výpadkům v dopravě nedošlo.