„Vybudování Fingerlandova ústavu patologie a Ústavu soudního lékařství stálo 343 milionů korun včetně vybavení," uvedl Roman Prymula, ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Zkoumají nádory

Fingerlandův ústav patologie neslouží pouze zemřelým, ale naopak více pomáhá živým pacientům. Počet pitev je pouhým zlomkem biopsií, které pomáhají při diagnostikování onemocnění. Takových vyšetření lékaři ústavu udělají několik set denně.

„Z devadesáti procent sloužíme živým. Biopsie znamená, že se člověku odebere nádor a provedeme rozbor. Z tkání získáme preparáty a ty se hodnotí. Poznáme z nich, jestli je nádor zhoubný či nikoliv a od výsledků se odvíjí léčba," vysvětlil Aleš Ryška, přednosta Fingerlandova ústavu patologie.

Vzorky se archivují, protože lékaři se k nim mohou kdykoliv vrátit. Pokud například léčba nefunguje, jak by měla, tak odborníci odeberou další tkáň a srovnají ji s původní před léčbou.

Vzorek vidí 16 lidí

V moderní budově lékaři najdou také speciální mikroskop za dva miliony, na kterém mohou vzorek pozorovat až šestnáct párů očí.

„Všichni se díváme na totéž. Elektronickou šipkou ukazuji, co potřebuji. Přístroj je ideální na vzdělávání či konzultace. Také díky němu mohu lépe zkoušet studenty," dodal přednosta Aleš Ryška.

Budova původního oddělení patologie byla jedním z prvních pavilonů nemocnice, která se otevřela v roce 1928. Poslední přístavbu postavili dělníci koncem šedesátých let minulého století. Zub času se podepsal na budově i přístrojovém vybavení.