S jednou kartou napříč kraji. Taková je dlouhodobá vize hradecké a pardubické radnice.

Zatímco však hradecká strana vyjednala podmínky pro dopravu na území Královéhradeckého kraje, ta pardubická je zatím sevřena hranicemi města. „Dohodli jsme se, že v roce 2018 bude možné na kartu MHD cestovat i po Královéhradeckém kraji a naopak v rámci IREDa. Co se týče Pardubického kraje, tak tam tyto rozšířené podmínky zatím vyjednané nejsou," informoval Deník náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich s dodatkem, že v jednání je i zapojení karty na železničních koridorech.

Další možností projektu, který je financován z programu ITI, je možnost využít i dostupnější metodu - platební kartu.

Od roku 2018 budou lidé po kraji cestovat na jeden doklad

Pětatřicet milionů korun z dotačního programu ITI bude v roce 2018 čerpat hradecká radnice. Prostředky poputují do zlepšení městské i krajské dopravy.

Například dojde k obměně odbavovacích terminálů ve vozech hromadné dopravy. Ty hradecké jsou již na hraně životnosti, dopravní podnik je do autobusů instaloval před deseti lety a již nesplňují současné technologické standardy.

„V rámci městských karet obou DP budou zachovány původní karty, které budou do budoucna nést prioritně doklady typu seniorpas či žákovská jízdenka. Systém bude muset též akceptovat bankovní karty pro částečnou nebo úplnou náhradu elektronických peněženek u městských karet obou dopravců," řekl náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich s dodatkem, že současné karty budou i nadále po nějaký čas fungovat, ale i tak dojde v horizontu několika měsíců k jejich celkové obměně. Dopravní podniky tedy nebudou v prvopočátku vůbec nuceny emitovat nové karty, protože cestující buď použijí stávající pardubickou nebo hradeckou kartu, nebo použijí pro odbavení bankovní kartu, popřípadě již vydané karty IREDO nebo IN kartu," dodal náměstek.