Nevzhledně vyhlížející torzo třebechovického Hajnišova mlýnu stále čeká na svůj další osud. Ministerstvo kultury se podle neoficiálních informací chystá už za nedlouho definitně rozhodnout. Jednou z variant je, že úředníci potvrdí svůj dosavadní postoj a prohlásí mlýn za kulturní památkou hodnou záchrany. Druhou možností – méně pravděpodobnou – že vyjdou vstříc takzvanému rozkladu, který podala třebechovická radnice proti původnímu rozhodnutí ministerstva a Hajnišův mlýn zbaví označení kulturní památka. „Podle sdělení rozkladové komise, kde se teď celá záležitost řeší, zatím rozhodnutí vydáno nebylo,“ uvedl zdroj z ministerstva kultury, podle kterého je však velmi pravděpodobné, že by ke kýženému verdiktu mohlo dojít do poloviny příštího měsíce.

Radnice mlýn nechce

Rozhodnutí bedlivě očekává i třebechovická radnice, která objekt mlýnu nepokládá za památku, ale naopak za ruinu, která blokuje další rozvoj města. Pokud by se Hajnišův mlýn stal nadobro kulturním dědictvím, radnici by to zkomplikovalo plány se zpřístupněním nedalekého parkoviště a mimo jiné by to znamenalo nadměrné zatížení městské kasy. Podle odhadů by se náklady na rekonstrukci celého objektu pohybovaly okolo 30 milionů korun. V návaznosti na to i nemalé finance za nový provoz.

Bojují za záchranu

Zastánci zachování Hajnišova mlýna si naopak myslí, že objekt je architektonicky významný a rozhodně za nákladnou investici stojí. V neposlední řadě by se mohl proměnit v centrum nabízející široké možnosti společenského využití. Ve svém první důležitém verdiktu jim ostatně ministerstvo dalo za pravdu a mlýn kulturní památkou prohlásilo.

„Závěrem podotýkáme, že takzvaný Hajnišův mlýn lze v budoucnu pod odborným dohledem státní památkové péče úspěšně rehabilitovat a rekonstruovat na základě archivních fotografií a materiálů, případně formálních analogií doložených ze slohově obdobných objektů.,“ stálo v ministerském rozhodnutí na začátku tohoto roku. To, jestli takzvaná rozkladová komise kolem samotného ministra kultury Daniela Hermana, postoj státního úřadu změní, není jisté. Výsledek by však měl být znám v polovině června.

Rozklad vnese jasno

Začátkem března podalo vedení Třebechovic takzvaný rozklad proti rozhodnutí ministerstva kultury, které prohlásilo mlýn za kulturní památku. Celá záležitost se tak na úřad opět vrátila a rozhoduje v ní s konečnou platností ministr kultury Herman a jeho rozkladová komise.