Soumrak spolků

Směrnice ruší současnou podobu kategorie zbraní D, která nepodléhá registraci, a přesouvá ji do kategorie C, kde jejich majitelé musí vlastnit zbrojní průkaz nebo licenci. Do kategorie D až do tohoto zásahu patřily právě zbraně používané při rekonstrukcích historických bitev. Například repliky určené pro střelbu výhradně slepými náboji nebo zbraně zkonstruované na principech doutnákových, kolečkových, křesadlových či perkusních zámkových systémů.

„Pokud tuto normu v celém jejím rozsahu převezme také české právo, tak to bude nejenom soumrak nad všemi vojenskými spolky, ale také nad mnohými historickými slavnostmi," říká jeden z odpůrců nové normy a zároveň ředitel vzpomínkových akcí Königgrätz 1866 Radek Balcárek.

Celý problém vidí i v širších souvislostech. Pracuje totiž i jako člen bezpečnostního výboru zastupitelstva kraje a komise pro rozvoj cestovního ruchu města Hradce Králové.

Ztracené miliony

„Pokud se jedná o připomínky bitvy u Hradce Králové, tak v případě přijetí této normy hrozí její konec. A to by byla významná ztráta pro cestovní ruch v našem regionu. Například na loňském kulatém výročí prošlo během tří dnů konání akce regionem padesát tisíc návštěvníků," uvedl Radek Balcárek s tím, že pokud by jeden každý z těchto návštěvníků utratil 1000 korun, tak je to 50 milionů korun, které v regionu zůstaly.

Podle Radka Balcárka si Evropská komise současným nařízením jenom zjednodušuje svoji práci a administrativu.

Tu naopak přesouvá na držitele těchto zbraní. „Vidí to jenom od stolu a tvrdí, že každá zbraň je nebezpečná.

Ovšem jakákoliv zbraň sama o sobě nebezpečná není. Stává se jí až v rukách člověka," míní Radek Balcárek, který přidal i statistiku, podle níž by nutnost mít zbrojní průkaz či licenci „odvedla" ze spolků až 50 procent lidí a navíc by znemožnila dalším nadšencům se svému koníčku věnovat.

„Pokud bude mít člověk znemožněno vlastnit funkční historickou zbraň, bude to mít neblahý dopad na činnost spolků," dodal Radek Balcárek s tezí, která odkazuje na absurdnost směrnice.

„Vím, že se všichni bojíme terorismu, ale představa teroristy s doutnákovou mušketou je opravdu absurdní," uvedl ředitel Königgrätz 1866.

Kde je střelnice?

Kromě užívání zbraní by případná implementace celého „balíčku" směrnice ztížila práci i organizátorům historických akcí od období středověku až po novodobé dějiny.

Při salvách na veřejném prostranství by totiž pořadatelé místo museli nechat schválit jako dočasnou střelnici. „To je další byrokracie a náklady navíc. Pro akce s menším rozpočtem by to bylo likvidační," dodal Radek Balcárek, který teď věří ve zdravý selský rozum českých politiků, kteří směrnici do českého práva zaimplementují tak, aby na jedné straně zajistila bezpečnost, ale na straně druhé nezničila velký český fenomén historických bitev navštěvovaných turisty z celého světa. „Už dnes se nás lidé ptají, zda i letos bude připomínka bitvy u Hradce Králové a zda nevyměníme pušky za koštaťa, tak jak to na protest učinili někteří naši kolegové ve Francii. Zatím je odpověď taková, že letos se akce uskuteční v plánovaném rozsahu,"dodal ředitel historické akce Radek Balcárek.