Jičínská nemocnice neslouží jen místním, ale vyhledávají ji i lidé z Hradecka. Například z Nového Bydžova, jehož špitál pod jičínskou nemocnici patří. Teď hrozí, že se lékařská pomoc stane nedostatkovým zbožím. Jičínskou nemocnici totiž postihl „docxit", kdy lékaři z oddělení ARO hrozí výpovědí.

Na ostří nože

Spouštěcím mechanismem odchodů se stal krok odcházejícího ředitele zdravotnického zařízení Tomáše Jedličky, který z funkce primáře anesteziologicko – resuscitačního oddělení odvolal Tomáše Mlčocha.

Jeho rozhodnutí vyvolalo bouřlivou reakci, za svého primáře se postavili všichni  lékaři z oddělení, kteří podali výpověď. „Potvrzuji, že koncem minulého týdne došlo k odvolání primáře ARO. Důvody byly organizační a odborné. Jako reakci na úkon vedení nemocnice podali lékaři z oddělení ARO výpověď," řekl Jedlička. Nyní probíhají jednání obou protistran, aby se situace uklidnila a neohrozila tak fungování oddělení. Péče o pacienty je standardně zabezpečena," vyjádřil se ke kauze ředitel nemocnice Tomáš Jedlička, který z ústavu odchází 15. srpna.

„Potrestaný" primář ARO Tomáš Mlčoch říká:

„V současné době se všechno vyhrotilo tak, že mé odvolání a jeho důvody jsou naprosto zástupným problémem a nikdo si to nepřeje rozviřovat. Jde však především o morální podstatu. Naše oddělení je jedním z pilířů jičínské nemocnice, která funguje bezchybně a dobře. Jsme jednou z mála nemocnic v rámci hradeckého zdravotnického holdingu, která funguje. Najednou, na podkladě malichernosti, je rozvrácen chod oddělení za vidinou něčeho lepšího. My, jako lékaři, jsme tímto postupem uraženi. Odcházející ředitel rozvrací stabilní tým a nastává skutečně velký problém, protože chod nemocnice je opravdu ohrožen odchodem lékařů," upozorňuje na vážnost situace primář Tomáš Mlčoch, který zastává funkci jednadvacet let. Uznávaný odborník vnímá, že opravdu od 1. září, kdy chtějí odejít z jičínské nemocnice lékaři z ARO, hrozí ochromení celého ústavu.

„Myslím, že kolegové nebudou mít problém najít si práci jinde, ale do takovéto nemocnice, kde se takto zachází s lidmi, žádný lékař nenastoupí," naznačuje rozzlobený primář.

Já na bráchu?

Podle Mlčocha už bylo všechno řečeno a na tahu je nyní holding, který by měl naplnit přání lékařů, a to, aby Tomáš Mlčoch setrval ve funkci. „Pokud mé odvolání z funkce nestáhnou ještě před odchodem ředitele Jedličky, lékaři odejdou," netají se Mlčoch požadavky svého týmu.

Podle neověřených informací chce Tomáš Jedlička na post primáře dosadit ještě před svým odchodem svého známého. ARO nyní čeká na rozhodnutí zdravotnického krajského holdingu.

Ve středu se s oběma stranami sešel šéf zdravotnického  holdingu Miroslav Procházka. „Získali jsme stanovisko obou stran, jednání se zatím nikam neposunulo, předpokládáme, že budeme dále diskutovat. Během dnešního dne snad budeme vědět o něco víc."