Sehnat letos před prázdninami brigádnické místo je pro studenty většinou obtížnější než v minulých letech. Zřejmě ve všech regionech se snížil počet nabídek pracovních agentur i firem. Brigádníci se nejčastěji uplatní v zemědělství, při pouličním prodeji nebo při pomocných manuálních a administrativních pracích.

Ovoce láká celé rodiny

Zájemci o letní brigádu v Královéhradeckém kraji by měli nejsnáze uspět v zemědělství, zejména u ovocnářů. V létě budou na česání ovoce hledat stovky pracovníků.

„Krátkodobou práci lze přes léto také sehnat v supermarketech a v restauracích. Nabídka letních brigád je letos zhruba na úrovni minulých let," řekl ředitel hradeckého krajského úřadu práce Martin Horák.

Největším zaměstnavatelem brigádníků v kraji je Zemědělské družstvo Dolany na Náchodsku, v jehož sadech se při sklizni ovoce od července do listopadu postupně vystřídá kolem 1000 lidí.

„Letos čekáme velmi dobrou úrodu, a potřeba brigádníků tak bude vyšší," řekl vedoucí ovocnářského závodu družstva Jiří Fišer. Hlavní nábor brigádníků družstvo zahájí v červnu.

Zhruba od druhého týdne v červenci do poloviny srpna se budou v sadech družstva česat višně, na něž je ve špičce potřeba až kolem 300 brigádníků. Višně se češou ze země a práce je vhodná pro studenty i seniory.

Po višních přijde na řadu sklizeň jablek, která potrvá až do začátku listopadu. „Je to práce na čerstvém vzduchu. Máme případy, kdy si k nám přijdou přivydělat prarodiče s vnoučaty," řekl Fišer.

Plat za česání je závislý na výkonu pracovníka. U višní se odměna pohybuje mezi 55 až 60 korunami za hodinu. U jablek je přes 60 korun. Brigádníky z okolí družstvo do sadů denně sváží několika vlastními autobusovými linkami ze směrů od Náchoda, Červeného Kostelce a Jaroměře.

Ve větší míře budou brigádníky přes léto jako zástup za dovolené podle Horáka nabírat i hypermarkety.

Zájemci se budou moci o práci přes léto ucházet i v hotelech, penzionech a restauracích v turistických střediscích Krkonoš či Orlických hor. „Zaměstnavatelé v turistických službách však dají raději přednost zájemci o práci na dobu určitou v délce několika měsíců než zájemci jen o několikatýdenní brigádu," uvedl Horák.

Na Pardubicku „frčí" propagace

V nabídce letních brigád pro studenty v Pardubickém kraji převažuje pouliční prodej a propagace.

Je možné být aktivistou Greenpeace i prodejcem upomínkových předmětů pro neziskové organizace. Jiné nabídky se hledají obtížněji. Studenti mohou usilovat třeba o místa telefonních operátorů nebo pomocných sil na dětských táborech. Vyplývá to z informací na serverech, které nabízejí zaměstnání.

Odměny za hodinu práce se u brigád nejčastěji pohybují od 60 do 150 korun hrubého.

Nejlépe ohodnoceni jsou prodejci, jejich výdělek ale dost často závisí na výkonu. Nejmenší odměny jsou za úklid nebo za pomocné práce.

Například Greenpeace nabízí svým pracovníkům odměnu od 110 do 160 korun za hodinu. Náplní jejich práce je oslovovat a získávat nové příznivce pro ekologickou organizaci.

Podle toho, kolik nových příznivců brigádníci seženou, dostanou odměnu. Organizace dává přednost lidem, kteří chtějí pracovat dlouhodobě, a to alespoň tři až čtyři hodiny denně.

Zájemci o brigádu v Pardubicích mohou pracovat také jako telefonní operátoři, hodinová mzda začíná na 60 korunách.

Firmy obvykle chtějí, aby brigádníci pracovali alespoň 20 hodin týdně. Po zapracování nabízejí vyšší mzdy a také zapojení do bonusového sy-stému.

Nejvíce brigád zaměstnavatelé nabízejí v krajském městě, menší šanci sehnat brigádu mají lidé v okresních městech a v malých městech je nabídka obvykle velmi slabá.

V nabídce jsou obvykle pouze jednodenní nebo několikadenní práce hostesek v supermarketech. Restaurace a obchody potom poptávají brigádníky prostřednictvím inzerátů ve výkladních skříních a oznámeních na dveřích.

Agentury, které brigády zprostředkovávají, i zaměstnavatelé radí zájemcům o letní práci, aby si ji zajistili co nejdříve. Nejlepší pozice bývají často brzy obsazené a výběr v Pardubickém kraji nepatří k nejširším.