Ti od prosince do poloviny února udělali 220 kontrol a zjistili 30 pochybení.

Pokuta až půl milionu

„Případy jsou nebo budou řešeny ve správním řízení. Výše možné pokuty je až půl milionu korun," řekla mluvčí Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj Romana Barešová. Podle předsedy Asociace hotelů a restaurací v Královéhradeckém kraji Karla Rady budou dodržování a úspěšnost EET odvislé právě od toho, jak dostatečné budou kontroly. „Bez důsledného provádění kontrol bude systém EET k ničemu," uvedl. Finanční úřad má v kraji na EET vyčleněno 18 kontrolorů a v případě potřeby je s využitím pracovníků z územních pracovišť schopen na kontroly naráz nasadit až 140 lidí.

Od středy mají EET i obchodníci
Od 1. března se zavedení EET bude týkat i podnikatelů v maloobchodě a velkoobchodě. V Královéhradeckém kraji by podle hrubých odhadů mohlo do EET vstoupit dalších přibližně 13 tisíc podnikatelů. K začátku prosince do systému EET vstoupilo přibližně 5500 subjektů.

Samotný systém EET v kraji podle Romany Barešové funguje bez problémů. Někteří podnikatelé si podle poznatků finančního úřadu stěžují například na to, že jejich pokladní zařízení nepracuje zrovna ideálně. Podle mluvčí finančního úřadu to je dáno tím, že si pravděpodobně pořídili zařízení neodpovídající jejich požadavkům a nyní nefunguje tak, jak očekávali.

Některé restaurace po zavedení EET zdražily v řádu procent, žádné masivní zavírání provozoven se v posledních třech měsících nekonalo. Karel Rada před zavedením EET odhadoval, že zdražení v restauracích by mohlo být o 20 až 30 procent. To se zatím nenaplnilo. Karel Rada však nevylučuje další postupné zdražování. Asociace hotelů a restaurací EET jako nástroj k narovnání podmínek na trhu podpořila.

Hlavním problémem v restauračních službách jsou podle Rady vysoké daně. Připomněl, že v Německu je daň z přidané hodnoty sedm procent, v Polsku a Rakousku je deset procent, zatímco v ČR je po snížení 15 procent. „Měly by nastat úpravy daní. Hospodští daně platit chtějí, ale čím vyšší daně, tím více je snaha uniknout do šedé ekonomiky," informoval předseda Karel Rada.