Kraj požádá ministerstvo práce a sociálních věcí o dotaci ve výši 4,9 milionu korun. Z toho by mohlo být zaplaceno za jeden školní rok téměř 308 tisíc jídel, z toho tři jídla denně pro děti v mateřské škole a jedno jídlo pro žáky základních škol.

„Do projektu se přihlásilo 56 škol, které vytipovaly, že by projekt mohl pomoci až 870 dětem," uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Vedení kraje školy k zapojení do projektu vyzývalo opakovaně a o dva týdny prodloužilo termín pro přijímání žádostí. Z 35 škol přihlášených na konci dubna, se tedy počet výrazně zvýšil.

Získané údaje nyní kraj předal úřadu práce, který začne rodiče dětí ze zapojených škol informovat o projektu a jeho podmínkách.

„Kolik dětí reálně podpoříme, bude záležet tedy přímo na rodičích. Dostatek finančních prostředků ale bude připraven," řekl hejtman.

Na bezplatné obědy budou mít nárok děti, jejichž zákonní zástupci pobírají alespoň tři měsíce dávky v hmotné nouzi.

Do projektu se přihlásilo sedmnáct škol z okresu Trutnov, dvanáct škol z Náchodska, po deseti z Hradecka a Rychnovska a sedm škol z okresu Jičín.

Obědy jsou financovány z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) prostřednictvím Operačního programu potravinové a materiální pomoci. V programovém období 2014 – 2020 může Česko pro tento účel vyčerpat až 400 milionů korun.