Až do konce letních prázdnin mohou Hradečáci rozhodovat 
o tom, zda se na Velkém náměstí bude opět vařit pivo. Pokud se v referendu rozhodnou dát projektu, 
za kterým stojí dva nadšenci Matěj Miro a Jakub Petera, zelenou, budou dál 
v centru pozornosti a dění.

„Nechceme jim vnucovat naše chutě. Ale formou ochutnávek zjistit, jaké pivo jim chutná," říká Jakub Petera a nastiňuje další kroky: „Ze začátku chceme lidem předložit piva z regionálních pivovarů a slepou ochutnávkou zjistit, jakou kategorii lidé preferují. Pak už by náš sládek postupně 
s lidmi dolaďoval finální chuť," dodal Jakub Petera, jenž má vizi, že by se v pivovaru vařila piva od 11 do 13 stupňů. „Ale to je jen můj názor. O konečné podobě várek nechť rozhodnou právě Hradečáci," dodal pivovarník, který by rád nové pivo viděl i v jiných hradeckých hospodách.

Pivovarníci Matěj Miro (vlevo) a Jakub Petera.Zdroj: Deník/ Petr VaňousMatěje Mira a Jakuba Peteru svedla před pár lety náhoda. Od té doby si plní svůj sen. Chtějí na hradecké Velké náměstí navrátit pivovar. Jejich vizi může zhatit jen vypsané referendum. Pokud i to dopadne dobře, mají s pivovarem velké plány. „Můj sen je takový, že by sami Hradečáci přemlouvali své hospodské, aby alespoň na jednu pípu to naše, respektive jejich, pivo dali. Pokud se nám to povede, je to na Nobelovu cenu za ekonomii," říká s úsměvem Matěj Miro, jež se nebrání ani tomu, že by se pivo točilo i mimo Hradec: „Ale chceme, aby to bylo výhradně pivo pro Hradečáky."