Dosud největší projekt v historii nemocnice by měl být dokončen v roce 2026, cena činí 2,42 miliardy korun. U Pavilonu akademika Bedrny vznikne velká přístavba a pavilon pak projde rekonstrukcí. V novém objektu vznikne trakt s 21 operačními sály a přesune se do něj většina chirurgických oborů, které dosud sídlí v různých částech nemocnice. „Nyní jsou chirurgické budovy od sebe odděleny, což je pro pacienty nevýhodné," řekl ředitel Fakultní nemocnice Vladimír Palička.

„Centralizace zefektivní provoz a možná umožní i redukci personálu," uvedl vedoucí projektu Jan Vojáček.

Podoba nového Chirurgického centra vzejde z mezinárodní architektonicko-urbanistické soutěže, která byla vyhlášena právě včera. Návrhy bude posuzovat porota, v níž zasedne vedení nemocnice a významní architekti z ČR, Rakouska či Švýcarska. „Očekáváme velkou mezinárodní účast," řekl novinářům František Novotný ze společnosti MOBA studio, která soutěž organizuje. Výsledky by měly být známy v listopadu.

Ilustrační foto
Lidem žijícím u hradeckého letiště ztrpčují život vrtulníky

Podle Jana Vojáčka bude v novém objektu mimo jiné hybridní operační sál, sály s využitím robotických technologii i prostory pro jednodenní chirurgii, které odlehčí lůžkovým oddělením. V pokojích dětských pacientů se počítá s přítomností rodičů, v objektu bude i restaurační a obchodní zóna nebo dětský koutek.

Součástí zadání soutěže je požadavek na zachování současné kapacity parkovacích míst, s nimiž má nemocnice dlouhodobé problémy. Po dokončení Chirurgického centra by se kapacita měla zvýšit o dalších 170 míst.