Stejné vítěze jako v zimní podobě závodu horských nosičů měl sobotní Sněžka Sherpa Cup. Na lednový triumf dokázali navázat Petr Mazal a Iva Dolečková, kteří jsou jedenáct let partnery.

Učitel hudby a vědecká pracovnice

Učitel hudby na základní umělecké škole v Poličce zvládl trasu z Pece pod Sněžkou přes Obří důl k České Poštovně na Sněžce se 40 kg na zádech za hodinu a 18 minut, molekulární bioložka a vědecká pracovnice v soukromé firmě v Dolní Dobrouči vynesla 20 kilo za hodinu a 24 minut. Pět mužů si trouflo dokonce vynést 60 kg. Nejlepší z nich byl Zdeněk Pácha, který nejvyšší českou horu pokořil za rovných 100 minut.

„Jsem spokojený, i když se mi nepodařilo překonat rekord, který držel můj bratr, dvojče Martin, a dosáhl jsem stejného času. Chtěl jsem jít pod hodinu deset, ale to jsem si jenom myslel. Hodina patnáct je tak reálný čas, který by se dal zvládnout," sděloval v cíli Petr Mazal. Loni dokázal vynést dokonce 60 kilo, před týdnem si v rámci tréninku naložil na hřbet stejnou zátěž, ale v závodě si na takovou tíhu netroufl. I s ohledem na svoji váhu 65 kilogramů.

„Před rokem to bylo hrozné. Když k tomu připočítáte i krosnu a svoje věci, tak nesete víc, než vážíte," vysvětlil dobrodruh z Poličky, který na podzim chystá knížku o loňské výpravě kolem světa na kole.

Šrámy spraví pár slivovic a pivo

Nakonec zvládl závod nejrychleji ze všech, i přes problémy se stehnem. „Mám ho natažené, na konci mě dost tahalo. Zlobí mě dlouho, bude to asi chronický zánět. Teď mě hlavně hodně bolí nohy a zadek," vydýchával se po extrémním výkonu a už se těšil na příjemnou regeneraci. „Pár slivovic a pivo to spraví," rozesmál se.

Nijak neprotestoval ani proti plánu drahé polovičky. „Chceme se jít proběhnout, vyklepat únavu z nohou. Vyrazíme do pivovaru na Malé Úpě na Trautenberka. Tam doplníme vitamíny," měla jasno vítězka ženské kategorie Iva Dolečková.

Šerpové se musí při cestě na nejvyšší českou horu proplétat skupinkami turistů. „Než zjistí, o co se jde, tak si jich asi hodně ťuká na hlavu, co se to děje, když kolem nich míří dav s takovým nákladem a ještě při tom běží. Ale turisté fandí, povzbuzují, nabízejí vodu, uhnou se na trase," popsala, jak to vypadá při závodě na úzkých horských cestičkách.

Troufla by si i na větší než dvacetikilovou zátěž? „Třicet bych unesla, to jsem zkoušela. Čtyřicet by už asi bylo moc," odpověděla a už spěchala za kolegy ze zaměstnání z Dolní Dobrouče, kteří jí přijeli fandit na Sněžku: „Byli skvělí. Musíme si dát panáka!"