„Ekologickému zemědělství se věnuji patnáctým rokem. Jinak ale v oboru pracuji už dvacet let. Toto ocenění je to nejvýznamnější, čeho jsem mohl dosáhnout," říká farmář.

Nyní doufá především v to, že díky novému zviditelnění se budou jeho výrobky prodávat ještě lépe než dosud. „Už nyní mi volají neznámí lidé, kteří by chtěli přijet a nakoupit si naše produkty," potvrzuje Ondřej Podstavek.

Na trhy nejezdí

Zároveň ale zdůrazňuje, že produkty z farmy Bozetice lidé na žádných farmářských trzích nenajdou. „Prodáváme výhradně ze dvora. Preferuji to, když lidé přijedou a my jim můžeme nabídnout skutečně nejčerstvější produkty. Jsme hodně zaměstnaní a rozhodně nechceme, aby se mezi nás a koncové spotřebitele vklínil nějaký prostředník," vysvětlil své důvody farmář.

Po telefonické domluvě je možné přijet prakticky kdykoliv. Z farmy si mohou zákazníci odvézt hovězí, vepřové i drůbeží maso, vejce, mléko, brambory, zeleninu nebo třeba bylinky. Kromě toho odtud dodávají mléko do opočenské mlékárny.

Ještě před několika lety by ale lidé na této adrese klepali marně. Manželé Podstavkovi, kteří oba pocházejí z rychnovského okresu, totiž začínali hospodařit v nedalekém Šachově. Odtud se ale museli odstěhovat. Následně zakoupili chátrající statek na břehu Tiché Orlice a udělali z něj prakticky soběstačný ostrov ekologického zemědělství. Teprve nedávno oslavili deset let svého působení vBozeticích.

Měli osm kontrol

Přestože zájem o regionální a nezávadné potraviny neustále narůstá, musejí se ekologičtí zemědělci potýkat s nemalými obtížemi.

„Asi nejhorší je vypořádat se s plevelem, protože nepoužíváme žádnou chemii. S tím už je snad srovnatelná jenom ta byrokracie, s níž se potýkáme. Jen za loňský rok jsme tu měli osm kontrol. Ty se přitom ohlásí jen den dopředu. Mám tu často návštěvy ze zahraničí, takže se snažím mít všechno v pořádku, ale pro nás by bylo mnohem lepší, pokud by kontroloři z jednotlivých institucí mohli chodit najednou," uzavřel Ondřej Podstavek.

O tom, že pro soukromého zemědělce neexistují neděle, svátky ani dovolené snad není třeba dlouze přesvědčovat. Na všechnu práci přitom musí Ondřej Podstavek vystačit jen se svým synem Zdeňkem.
Oba jsou vyučení jako opraváři zemědělských strojů, ale svou kvalifikaci si zvyšují prakticky neustále.