Zamezit do budoucna výpadkům v zásobování pitnou vodou pro obyvatele, byla včera na náchodské radnici podepsána historická smlouva.

Ta umožní začátek prací na projektu, kde se počítá s investicí 360 až 400 milionů korun. Součástí bude výstavba nového vodojemu o kapacitě zhruba pět tisíc metrů kubických a vybudování nového přivaděče pitné vody o délce sedmnáct kilometrů. Ten je z celé soustavy nejstarší a na jeho havarijní stav upozorňují poslední dobou časté poruchy.

„Počítáme s navýšením kapacity rezervoáru pitné vody v Náchodě, aby v případě výpadku nedošlo k dlouhodobému přerušení dodávky vody pro obyvatele. Chceme, aby se kapacita zásoby vody v případě odstávky prodloužila ze současného jednoho dne na tři," vysvětlil ředitel VAK Náchod Dušan Tér.

Smlouva podepsaná včera na náchodské radnici mezi společností VAK Náchod a společností DABONA byla uzavřena na činnosti přípravy a podání žádosti o podporu, komplexní přípravu výběrového řízení na projekční práce a následně i výběr dodavatele stavby.

„Podpisem se udělal první krok v boji proti suchu, tak abychom zabezpečili pro město Náchod a okolí a Nové Město nad Metují a okolí dodávku kvalitní pitné vody a v požadovaném množství," upřesnil Dušan Tér.

Podpisu smlouvy byl přítomný i starosta Náchoda Jan Birke, který si pochvaloval příkladnou spolupráci měst v regionu.

„V posledním volebním období je výborná spolupráce s vedením všech měst. Vše se obchází bez malicherných hádek, a tak vždy dojde k dohodě. Potěšilo by mě, kdyby takováto situace nastala po podzimních volbách i v celém kraji. Nechalo by se potom dohodnout také o sporných projektech," vysvětlil Jan Birke.