Až donedávna byl svah nad Regnerovou ulicí v Úpici pokrytý vzrostlými stromy a nánosy hlíny. Padaly tu větve, hrozilo, že se budou uvolňovat kameny. Nebezpečná trasa bude už brzy minulostí. Povede tudy nový chodník a radnice teď investuje do bezpečnosti chodců i projíždějících motoristů.

„Odstraňujeme křoviny a stromy, které na skále rostou. Dělníci svah čistí od nánosů zeminy, odkopávají zvětralé části. Po dokončení prací bude skála zajištěna sítěmi," řekla Martina Šrejberová z majetkového odboru v Úpici pro městskou kabelovou televizi.

Devítimilionová skála
Úpici náklady na zabezpečení svahu pomůže pokrýt evropská dotace. Z fondu životního prostředí bude pokryto 85 procent výdajů, přičemž se tu proinvestuje devět milionů korun. Další prostředky město vloží do výstavby chodníku.

Okolo skalního masivu nad silnicí chodí lidé z odlehlé úpické části Belveder denně. Do škol, na nákupy, do centra. Opačným směrem zase proudí fotbalisté a bikeři do sportovního areálu Sparta. Zanedlouho sem na nové kurty budou chodit i tenisté.

Podle Šrejberové práce i související dopravní omezení skončí na konci května. V místě se ale bude pracovat i v dalších měsících. Na zpevnění skály totiž naváže výstavba chodníku k fotbalovému stadionu. Tu radnice připravuje už roky.

„Sportoviště je na samém okraji města. I kvůli bezpečnosti lidí je stavba chodníků vítanou investicí. Na stadion chodí trénovat děti, také fanoušci se na zápasy vydávají po hlavní silnici. Stavba celé úpické sportoviště občanům zpřístupní. Určitě je to krok dopředu," pochvaluje si předseda fotbalového oddílu SK Sparta Úpice Bohumil Kafka.