Často ošetřují nastávající maminky s příznaky počínajícího překotného porodu, které následně transportují do porodnice. Několikrát ročně pak záchranáři pomohou přivést miminko na svět ještě před branami nemocnice.

Zvýšené nároky

V posledních letech se však stále častěji setkávají také se situacemi, kdy jsou posádky záchranné služby volány k takzvaným domácím porodům. Tedy k těm, které mají plánovaně proběhnout mimo zdravotnické zařízení. Pro záchranáře znamenají tyto výjezdy nejen zvýšené nároky v obecně medicínské rovině, ale také výraznou psychickou zátěž.

I když okolnosti mohou svědčit pro bezproblémový porod, nelze jeho průběh nikdy dopředu určit s jistotou. Dojde-li pak k nenadálým komplikacím, například ke krvácení, porodnímu poranění nebo ohrožení miminka nedostatkem kyslíku, hrozí tragické následky, které se mohou rozvinout v průběhu několika málo minut. V tu chvíli je pro rodičku i miminko ideální, nachází-li se v péči odborníků.

Očekávání vs. frustrace

Zatímco v nemocnici je pro řešení těchto případů okamžitě k dispozici specializovaný tým, při nečekaných komplikacích v terénu je volána výjezdová skupina záchranné služby. Většinou se tak děje již v době rozvinutých příznaků závažné komplikace. Kompenzační mechanizmy organizmu mohou v této fázi být již vyčerpány a léčba složitější a náročnější.

Prostředky a možnosti záchranářů jsou a přes veškerou snahu vždy budou, omezené. Zdravotnický personál záchranné služby nemá odbornou erudici specializovaných porodníků či neonatologů. Seberychlejší příjezd vozidla zdravotnické záchranné služby, prvotní vyšetření, ošetření a transport do nemocnice, zaberou vždy několik desítek minut. Vážné poškození zdraví matky či dítěte však může nastat podstatně dříve.

Očekávání, spojená v těchto situacích od „všespásného" zásahu zdravotnické záchranné služby, jsou v mnohých případech nereálná a případná frustrace z tragické ztráty se pak často může obrátit proti záchranářům, v podobě trestního oznámení.

Obtíže v terénu

Řešení vážných porodních komplikací záchranáři tedy znamená vždy suplování vysoce specializované nemocniční péče. Žádný vůz záchranné služby nedisponuje vybavením, které by se mohlo rovnat porodnímu sálu s veškerým zařízením, a pokud zdravotní stav ženy či dítěte začne akutně vyžadovat například císařský řez, je řešení v terénu krajně obtížné, ne-li nemožné.

Zvažte rozhodnutí

Nemůžeme a nechceme nikomu nic diktovat nebo nařizovat. Přejeme všem nastávajícím maminkám, aby mohly rodit bez komplikací a v prostředí, které si samy po zralé úvaze vyberou. Než se však rozhodnou pro domácí porod, měly by zvážit možnost výskytu komplikací, ohrožujících život miminka nebo jejich vlastní. Tyto skutečnosti u porodu nikdy nelze předem vyloučit. Považujeme zároveň za velmi důležité, aby o těchto skutečnostech byly rodiny, očekávající radostnou událost, seriózně a objektivně informovány a své rozhodnutí o domácím porodu činily zodpovědně s ohledem na možné dopady svého rozhodnutí.

Ivo Novák