Jméno právě z obav o zdraví pisatel nepřipojil. Jeden ze zastupitelů města však na veřejném zasedání uvedl, že dotyčného zná. „Jde o třístránkový dopis, který nám zaslal,“ řekl Aleš Andrš, který je zároveň příslušníkem Policie České republiky. Právě on část psaní přečetl. „Při večerní procházce okolo městského sálu jsme netušili, že procházíme okolo vosího hnízda. Jeden pohled dámy, která byla před i po útoku nechutně urážena, stačil k tomu, aby naši skupinku tří mužů a dvou žen napadl roj útočných tmavých vos. Byla to klasická cikánská férovka,“ citoval z dopisu Andrš. „Měli bychom atmosféru strachu řešit a vážně se jí zabývat,“ vyzval poté.

V minulých dnech se text objevil také na internetu. A rychle se rozšířil. Lidé z Úpice k obsahu přikládají vlastní zkušenosti.

„Výsledkem byly boule, monokly a zlomený nos. Jsme nakonec rádi za tak skromný účet. Evidentně pomohla blízkost policejní stanice, jíž za záchranu se vší vážností děkujeme,“ napsal v dopisu muž.

NÁJEM NEODRADIL

Událost se měla odehrát na konci května. V době, kdy měli Romové pronajatý městský sál. „Nechápu, proč pronajímáme sál takovýmto lidem. Proč neodsouhlasíme, aby ho měly k dispozici jen spolky, fungující pod hlavičkou města, nebo místní firmy? Myslím, že takovéhle zkušenosti nám za to nestojí,“ vyzval Andrš.

„Navýšili jsme nájem a doufali, že soukromé osoby odradí. Nemůžeme mezi lidmi vybírat, protože takhle by za chvíli přišel dopis o diskriminaci,“ řekl Jaroslav Jörka, vedoucí Sportovního a turistického centra Jestřebích hor, které městský sál pronajímá. „To, že se lidé perou venku, bohužel moc ovlivnit nemůžeme. Vevnitř byl klid, uklizeno. Nemůžeme vymýšlet zákazy pro jednotlivce,“ doplnil Jörka.

„Městská policie Trutnov o akci věděla, upozorňovali jsme ji a také ji kontrolovala. Vím, že tady policisté byli,“ doplnil Jaroslav Hůlek, odstupující starosta Úpice.

„Rád bych viděl ze strany vedení města skutečné činy, které pokračující rizikovou situaci potlačí. Kamerový systém byl prvním dobrým krokem. Uvítal bych další a viditelnější,“ vyzval pisatel dopisu. „Měl jsem se za tolerantního obyvatele. Město mě však převychovává. Atmosféra není dobrá. Po jiné nepříjemné zkušenosti přátel se třeba své potomky snažím osobně doprovázet do školy, na kroužky, k babičce. A to i v době denního světla. A to není jen moje zkušenost,“ doplnil veřejnosti utajený pisatel.

LETITÉ PROBLÉMY

Problémy s nepřizpůsobivými obyvateli v Úpici gradovaly v roce 2013. Od té doby podle policejních statistik počet trestných činů pravidelně klesá.

Radnice v minulosti na situaci reagovala zavedením kamerového systému a přítomností Městské policie Trutnov. Zřízení vlastní policie odmítla. Ač je dopis anonymní, radnice si jeho obsah vyhodnocuje a podle nového starosty Radima Fryčky se jím bude intenzivně zabývat.