Jedni se těší na nevšední podívanou, druzí lamentují a reagují nenávistně. Přes Náchod má v neděli projet konvoj amerických a britských vojáků. Těch by mělo být okolo 550 a poveze je celkem 125 vozidel. Potřebují se přesunout z Německa do Polska, kde mají působit v rámci snahy NATO o posílení svých východních členů, takzvané Enhanced Forward Presence (Posílené předsunuté přítomnosti).

„Neříkám, že se rád nepodívám na jejich techniku, stejně jako bych se podíval na vozový park jiných armád, které by tudy projížděly. Co mě ovšem zaráží, je to, kolik bude opět kolem silnice stát kolaborantů s americkými vlajkami. To bude zase pravdoláskařů. Místo toho, aby byli hrdí na svůj národ a mávali maximálně naší vlajkou, tak budou mávat vlajkou největšího agresora na světě," napsal na sociální síti muž schovaný pod přezdívkou Beze Jména. „Takové lidi bych s chutí kopal do zadní části tak dlouho, dokud bych je nedokopal na hranice, protože když jim není dobrá naše země, tak ať táhnou pryč," rozčiloval se.

Naopak Milan Prchal mu odporoval.

„USA je náš spojenec v NATO, do kterého naše země vstoupila dobrovolně. Nemusí se mně na Americe všechno líbit, ale to neznamená, že je potřeba lidi, kteří jim přijdou zamávat, označovat za kolaboranty," vzkázal bezejmennému.

Milan Prchal dodal, že se nepamatuje, že by někdo mával spontánně na vojáky Varšavské smlouvy, kterých tady projíždělo nemálo. „Předtím jo, v srpnu 68 lidi mávali pěstí a měli k tomu důvod," připomněl.

Dagmar Šípová je především pro toleranci. U silnice při průjezdu konvoje údajně stát nebude, ale neupírala by právo ostatním. „Je to trochu i o tom, že dřív se povinně mávalo Rusům a teď si to někteří lidé vynahrazují a slepě věří Američanům. Já osobně jsem oběma národům vděčná za ukončení II. světové války. Nicméně si myslím, že oba národy trpí velmocenskou nemocí a tím pádem nestojí za mnoho."

Odsunutí opravy průtahu kvůli konvoji?

Někteří obyvatelé Náchoda se domnívají, že oprava části hlavní tepny do Polska se zdržela právě kvůli konvoji. „Oprava průtahu Náchoda a průjezd konvoje spolu rozhodně nesouvisí," ujistila mluvčí náchodské radnice Nina Adlof. Původně se s opravou komunikace mělo začít 18. března, ale dvě obce nesouhlasily s objízdnou trasou. Jejich připomínky projednává krajský úřad.

„Konvoj by projel i za rekonstrukce, jelikož pojede ve směru na hranici, a s ohledem na načasování přesunu na víkend a „porcování kolony" by se neměl provozu nijak zásadně dotknout ani při probíhající stavbě," vysvětlila mluvčí.

Dragouny předloni vítaly tisíce lidí

Jsou to dva roky, kdy konvoj amerických Dragounů vítaly v Čechách tisíce lidí. Také v Náchodě jich stovky postávaly podél Pražské i Běloveské, další lidé čekali na hranicích, kde se konvoj, mířící z Pobaltí do Německa, na chvíli zastavil.

Obavy z komplikací při průjezdu tehdy opravovanou křižovatkou u Slavie byly zbytečné. Lidé přišli většinou ze zvědavosti a zájmu o techniku. Snad jen u hranic v Bělovsi se snažilo dát svůj nesouhlas najevo několik lidí transparenty a vykřikováním hesel. Jeden muž chtěl kolonu zastavit. Na Pražské třídě postával s transparenty hlouček příznivců komunistické strany.

Josef Matyáš se tehdy stal hlavním organizátorem vítání konvoje v Náchodě. On i jeho stejně smýšlející příznivci chtěli dát najevo své přátelství tím, že dragounům podali ruce a nabídli jim náchodské pivo Primátor. „Tentokrát budu bohužel mimo republiku," konstatoval Josef Matyáš.

Hranice s Polskem překročí asi odpoledne

Podle Jana Šulce z Generálního štábu Armády ČR je pravděpodobné, že první část konvoje, který bude rozdělený na sedm částí, hranice s Polskem překročí v neděli odpoledne. „Čas průjezdu Náchodem se nedá upřesnit," míní Jan Šulc a dodává, že každou část konvoje doprovodí vozidla vojenské policie a na polských hranicích je nahradí polská vojenská policie. Dá se tedy očekávat krátká zastávka.

Jan Šulc požádal, aby řidiči, kteří se setkají s konvojem, nevjížděli do kolon a zájemci, kteří chtějí jednotku pozdravit, by neměli vstupovat do silnice.