VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na Rychnovsku se potvrdila nebezpečná brucelóza zajíců

Rychnovsko – Vážné onemocnění brucelózy zajíců se před několika dny prokázalo na Rychnovsku. Krajská veterinární správa již v této souvislosti vyhlásila v dotčené lokalitě mimořádná opatření.

9.5.2013
SDÍLEJ:

Na Rychnovsku se potvrdila nákaza nebezpečné brucelózy.Foto: archiv Deníku

„Potvrzený výskyt tohoto onemocnění není zase tak častý. V souvislosti s ním nejsou mimořádná opatření vyhlášena na žádném jiném místě v Královéhradeckém kraji. Například v loňském roce jsme toto onemocnění nezaznamenali vůbec," uvedla Alena Hekrlová z Krajské veterinární správy v Hradci Králové.

Uhynulý zajíc,  u něhož bylo onemocnění prokázáno, byl nalezen v katastrálním území Liberk. Ochranné pásmo bylo vyhlášeno v něm i několika dalších. Opatření se týkají i Lukavice, Javornice, Hlásky, Prorubek a Panské Habrové.

Při dodržení všech doporučení se ale veřejnost ani nimrodi na Rychnovsku nemusejí nákazy obávat. Ta je přitom přenosná i ze zvířete na člověka. Mezi lidmi ale nikoliv.

„V tuto roční dobu se zajíci neloví, takže riziko zastřelení nakaženého kusu je minimální. Jejich sezona je až od prvního listopadu do konce roku. Lidé, kteří v přírodě najdou uhynulá zvířata, by s nimi neměli manipulovat všeobecně," ubezpečil Jiří Brandejs z Okresního mysliveckého spolku v Rychnově nad Kněžnou.

Riziko onemocnění se přitom dá vyloučit poměrně snadno, a to dodržováním hygienických pravidel a správné tepelné úpravy. „I když někde nejsou mimořádná opatření vyhlášena, neznamená to, že tam nákaza nemůže být. Důležité je si po manipulaci se zastřeleným kusem důkladně umýt a případně dezinfikovat ruce. Maso určené ke konzumaci by mělo být vystaveno minimálně teplotám 70 stupňů Celsia po dobu alespoň deseti minut," řekla dále Alena Hekrlová.

V ohnisku nákazy a ochranném pásmu ale v současnosti platí mnohem přísnější pravidla. Veškerá uhynulá zaječí zvěř musí být vyšetřena v akreditované laboratoři. Ulovená zvěř musí být minimálně prohlédnuta proškolenou osobou.

Při výskytu příznaků je opět nutné laboratorní vyšetření. Je rovněž zakázáno zajíce odchytávat nebo přemisťovat a jejich maso uvádět do oběhu. Pozorovací doba byla stanovena na tři měsíce od původního nálezu. Za porušení mimořádných opatření hrozí nemalé pokuty.

K přenosu brucelózy na člověka nejčastěji dochází při neopatrné a nehygienické manipulaci s uhynulými nebo ulovenými zajíci. Nákaza u člověka probíhá jako horečnaté onemocnění se střídavými vysokými teplotami.

Autor: Michal Friček

9.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete.
AUTOMIX.CZ
54

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Dominik Chlupáč vylepšil o tři vteřiny traťový rekord „Luisy“

Kvasiny - Letošní desetidílný 24. ročník amatérského cyklistického Dobrušského poháru – Memoriálu Martina Hockého pokračoval předposledním závodem, jímž byla Kredo silniční časovka jednotlivců. Závod uspořádal Indigo cycling team Rychnov ve spolupráci s Tri Clubem Dobruška.

Do říjnových sněmovních voleb půjde 22 stran a hnutí

Královéhradecko - V říjnových volbách do Poslanecké sněmovny PČR budou voliči v hradeckém kraji vybírat z 22 politických stran a hnutí. Oproti volbám v roce 2013 je to o čtyři subjekty více.

„Ahoj, jsem Svatava a jsem blázen... blázen do jídla...“

Královéhradecko - Svatava Vašková patří mezi nejznámější a nejúspěšnější současné české foodblogerky. Sama o sobě říká: „Nemám ambici ohromovat vysokou kulinařinou či cukrařinou, na to nemám schopnosti, čas ani prostředky. Ráda bych, aby můj blog především inspiroval…“ Dlužno říct, že se jí to daří. Přesvědčit se můžete sami nejen v našem rozhovoru, ale i na webu Coolinarka.cz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení