VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mladí zemědělci si zpestřili a „osladili“ výuku

Kostelec n. O. - Žáci 2. ročníku Agropodnikání Střední školy zemědělské a ekologická a středního odborného učiliště chladicí a klimatizační techniky Kostelec nad Orlicí navštívili, v rámci terénního cvičení  předmětu pěstování rostlin, cukrovar v Českém Meziříčí, aby viděli, jak se bulvy cukrové řepy promění v oblíbené sladidlo – cukr.  

12.2.2013
SDÍLEJ:

OCHUTNAT ŘÍZKY z cukrové řepy se studenti nebáli. Naopak si tím ověřili, že je řepa skutečně sladká.Foto: Foto: Sylva Chaloupková

Cukrovarem nás provázel a zajímavý výklad poskytl Ing. Šolín. Dozvěděli jsme se mnohé, například že českomeziříčský cukrovar od svého založení (v roce 1871 místními rolníky) zpracovává řepu dosud. V průběhu let byl několikrát modernizován, několikrát změnil majitele. Dnes  zůstává  jedním ze sedmi  a zároveň druhým  největším cukrovarem v ČR, je začleněn do francouzské společnosti TEREOS TTD, a.s. Během řepné kampaně zpracovává sedm tisíc tun cukrovky denně.


Celou technologii výroby cukru jsme měli možnost sledovat. Viděli jsme, jak se řepné bulvy nejprve vyperou, aby se odstranily všechny nečistoty.  Následně jsou strouhány na dlouhé jemné hranolky, takzvané řízky. Z řízků je vyluhována šťáva, která se dále čistí a zahušťuje odpařením vody.  Hustá šťáva pak ve varostrojích  postupně krystalizuje. Opakovanou  krystalizací jsou získány krystalky surového cukru.  Většina vyrobeného cukru je přepravována velkoobjemovými cisternami nebo v padesátikilogramových pytlích k dalšímu zpracování (např. mletí nebo je balena pro běžné spotřebitele).


Pro žáky byla návštěva cukrovaru opravdu velkým zážitkem, který nepokazilo ani nepříznivé počasí. Zblízka jsme viděli celý technologický postup výroby. Někteří ochutnali čerstvé řepné řízky , aby se přesvědčili , že cukrovka je  opravdu sladká. Zaujal nás i velín, kde prostřednictvím monitorů technologové bedlivě sledují  celý výrobní postup.

Autor: Redakce

12.2.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jak reklamovat koupený dům či byt

Ochránce Orlických Rampušák otevřel svoji pivní náruč
29

Ochránce Orlických Rampušák otevřel svoji pivní náruč

Okresní „osmička“ před startem sezony

Rychnovsko - Úvodním kolem odstartuje o víkendu fotbalová I. B třída – skupina B. Rychnovsko bude reprezentovat osm týmů. Před podzimním výkopem přinášíme informace z jejich táborů.

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Chybí stovky lidí, přitom vyrostla další fabrika

Rychnovsko - Rekordně nízká nezaměstnanost trápí snad všechny firmy v rychnovském okrese. Problém je ve službách i ve fabrikách.

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení