Ospalou ulici sem tam přeběhne pes a v rozpáleném letním dni někteří nepohrdnou svačinkou na zápraží. Ticho nad klidnou částí Malšovic jen občas naruší silniční ruch z nedaleké Úprkovy ulice. To se však za pár dní změní. Na Úprkovu ulici se vrhnou dělníci a silniční doprava bude svedena do postranních uliček jindy klidné části.

„To bude peklo. V tomhle rozpáleném počasí jsem si klid a trošku toho stínu hledala venku na schodech, ale to už teď nebude možné. Bude tu projíždět strašně moc aut a budeme mít po klidu,“ neskrývá obavy paní Irena z Kmochovy ulice. Tu, stejně jako přilehlé uličky Gollova a Adolfa Doležala, osadili poslední červencový den silničáři jak objízdnými šipkami, tak i informací, že se tu od pondělí 7. srpna až do listopadu zakazuje stát s autem u chodníku.

„A to je další problém. Nejenom, že někteří místní nebudou mít kam dát auto, ale také volné silnice budou některé řidiče, kteří budou chtít dohnat ztracený čas, svádět k vyšší rychlosti,“ dodává žena s poukazem na fakt, kdy ještě v době, kdy tu nebyla parkovací „bariéra“ jezdili tu někteří piráti silnic klidně i osmdesátikilometrovou rychlostí.

O bezpečnost dětí se bojí i Věra Broučková z ulice Gollova. „Neboj babi, já se budu pořádně rozhlížet,“ snaží se jí dodat klid vnouček vykukující ji za zády. „To já vím, že budeš, ale je tu další spousta mladých rodin s dětmi. A všichni byli zvyklí, že tu projede minimum aut denně. Teď to budou stovky. A to i v noci,“ dodává Věra Broučková s poukazem na to, že navýšení dopravy nepřispěje ani nedaleký zavřený most ve Svinarech či semafory řízená doprava na opravě potrubí v Malšově Lhotě.

30 vteřin slávy

„Teď abych vyjížděl o něco dřív. Už takhle se zdržuju na semaforech, kde je podle mě i nesmyslný interval,“ postěžoval si asi čtyřicetiletý řidič v Malšově Lhotě. A interval skutečně není dlouhý. Červená brzdí řidiče dvě a půl minuty a zelená je na pár set metrový úsek vpustí jen na třicet vteřin. Následná objízdná trasa Malšovicemi je pak o kilometr delší, než původní úsek.

Další etapa oprav silnice omezí dopravu v okolí Úprkovy ulice do konce letošního listopadu.Zdroj: Deník/ Petr Vaňous

Objízdné trasy
Z centra: U Křížku, Náhon, Na Drahách, Gollova, Kmochova, Úprkova
Do centra: Kmochova, Adolfa Doležala, Na Drahách, Náhon, U Křížku a Úprkova.
Nákladní doprava bude obousměrně vedena po silnicích I/31, I/11 a dále po silnicích nižších tříd přes Krňovice a Běleč n. O.