První fuchsií byla Achivement, dnes je královnou jejího srdce Whiteghs Pearl, Lady Boothy, favoritem letošního roku Brevis Karna i Playboy. O každé vypráví s láskou a zaujetím.

Trpí, když je horko a tanečnice, jak se barevným kráskám přezdívá, chřadnou. Je nešťastná, když je trápí nemoc. Denně je opečovává nejméně tři hodiny: zalít, vyštípat, prohlédnout. Ale paní Jana, bývalá učitelka v mateřské škole, času věnovaného květinám nelituje.

„Dávají mi radost, těším se z jejich krásy, miluji je pro jejich barevnost, pestrost, jak jsou veselé,“ vypráví a v očích ji tančí barevná světýlka. Popisuje talířovky, trčavky, buchty nebo mrňousky. Řeč je o tvaru květů, barevná škála se pak pohybuje od bíle po růžovou, červenou, fialovou až černou. Jen žlutá chybí.

Vodu mají fuchsie radši dešťovou nebo měkkou. Jsou vděčné, když je přihnojíte. Daří se jim v propustné zemině obohacené výživou pro balkónové rostliny. Ničí je molice, mšice a svilušky, proto vyžadují pravidelnou péče.

Zahrada Suchardových hostí i spoustu dalších druhů rostlin. Sto druhů růží, okrasné keře, trvalky, bylinky. „Počet, no to vůbec netuším,“ směje se pěstitelka.

Letos čtrnáctá výstava, která skončila v neděli, představila téměř dva tisíce hrnkových rostlin a dále nařízkované fuchsie, které si odsud mohou návštěvníci odnést.

„Nejnáročnější je po zimě vynosit všechny květiny ven, přesadit, přilepšit jim hnojivem a najít vhodné místo. Mladé květiny pak během sezóny i třikrát přesazuji, protože nesmějí mít velké květináče, to by byla chyba,“ popisuje své počínání.

V kopcovité krajině pod Bradlecem se daří i mrazuvzdorným druhům, které dorůstají výšky člověka. Nejstarší stromkovou fuchsií je dvacet let stará Vindobona. Vůbec se neorientujeme v cizích názvech květin, které na nás paní Jana chrlí. A pak zjišťujeme, že fuchsie zdobí nejen zahradu, ale i opravenou roubenku. Paní domu nás nechá nahlédnout do skleníků, kde se vyjímají jídelní soupravy, hrníčky, servisy, jak jinak než zdobené fuchsiemi. Ty najdeme i na záclonách, obrázcích a Jana otevírá šperkovnici a ukazuje korálkové náhrdelníky ve tvaru květu fuchsií i fuchsiové náušnice, přívěsky. Obléká si fuchsiovou čapku, kterou pro ni uháčkovala šikovná snacha.

„Bez podpory rodiny bych to nezvládla,“ přiznává Jana.